MSZP: se új stratégia, se miniszterelnök-jelölt

Tovább menetelnek a botkai úton. 

Az MSZP él és folytatja azt a munkát, amelyet Botka László volt miniszterelnök-jelölt vezetésével megkezdett - közölte Molnár Gyula a párt választmányi ülése utáni sajtótájékoztatón. 

A párt nem változtat politikai stratégiáján hangoztatták és újabb miniszterelnök-jelöltet sem állítanak. Többen mondták az elmúlt napokban, lassan is, halkan és hangosan is, hogy rossz a stratégia. 

Többek között ők:

Szanyi Tibor a szocialisták ep-képviselője szerint Botka összeszarta magát. De írt arról is, hogy a bukott miniszterelnök-jelöltnek “nem ment neki a csapatjáték, a szorongásai felemésztették az erejét. Sajnálom.”
Szanyi hozzátette kommentjében azt is, hogy szerinte nem lesz új miniszterelnök jelöltjük, hanem megpróbálunk szót érteni mindenkivel.

Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója Botka lemondása utáni gyorselemzésében arra a következtetésre jutott, hogy a szegedi polgármesternek minden esélye adott volt a baloldal dinamizálására. Ám, kezdettől fogva rossz stratégiát választott. 

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője: Sajnálják, hogy a szegedi polgármester nem volt képes korrigálni stratégiáját, amikor látta, hogy nem teljesülnek a céljai.

Gyurcsány Ferenc: „Zátonyra futott a botkai projekt, mert a legtöbb kis párt nem volt partnere Botkának, így az MSZP-nek – az pedig, hogy Botka emellett kitartott, rossz stratégia volt.

Botka nem volt képes korrekcióra

Az MSZP mai választmányi ülése után Molnár Gyula elmondta, az MSZP nem állít saját soraiból miniszterelnök-jelöltet. Listavezető lesz, és dolgoznak azon, hogy a lehető legszélesebb együttműködésnek legyen egy civil kormányfőjelöltje, mivel egyetlen párt miniszterelnök-jelöltjét sem támogatják. Molnár bejelentette, hogy tárgyalnak a demokratikus ellenzék pártjaival. 

A pártelnök Botka lemondásának okairól elmondta, hiányzott a partnerek fogadókészsége, hogy az MSZP-n belül belső bizonytalanság volt azzal kapcsolatban, helyes úton haladnak-e, illetve hogy a kormányfőjelölt nem volt képes korrekcióra.

Molnár dögkeselyűket emleget

Az MSZP november 18-án mutatja be választási programját, decemberben pedig kampánynyitó kongresszust tartanak. A pártelnök elutasította, hogy a szocialisták részei lennének a NER-nek. Pedig a Fidesz látványos gesztust tett a napokban azzal, hogy leül vitázni a szocialisták politikusaival. Kövér László pedig a Magyar Hírlap hasábjain indított éles rohamot a baloldalon a folyamatok első számú mozgatójává váló Gyurcsány Ferenccel szemben. 

Molnár azt mondta: "vissza lehet térni mindenkinek a fészkére. A keselyűknek nem kell tovább keringeni fölöttünk". Az MSZP kész arra, hogy visszaszerezze azok bizalmát, akik az elmúlt időszakban úgy érezték, a szocialista párt az együttműködés akadálya. 
Igaz, hogy ezt egy bukottnak ítélt stratégia folytatásával kívánja elérni. Nem is beszélve arról, hogy Gyurcsány és az MSZP viszonyát több mint egy évtizede nem sikerült rendezni. Igazán kemény szaga van már ennek a történetnek is. 

Ismét a pozíciókon a hangsúly

Hiller István, a párt választmányi elnöke arról számolt be, hogy döntő többségben voltak azok, akik széles együttműködést akarnak a demokratikus ellenzéki erőkkel. Azt elismerte, hogy kemény vita volt a kérdésről, mivel voltak, akik az MSZP önálló indulása mellett kardoskodtak. 
Az MSZP arról kezd majd egyeztetéseket a többi párttal - hangzott el - , hogy a 106 egyéni körzetben hogyan induljanak el.  Molnár jelezte, hogy ő szeretne közös listát, de elfogadja, ha mások, például a DK nem.