„Tudás-, tudomány-, kultúra- és értelmiségellenes lépés” a közalkalmazotti jogviszonyok felszámolása

„Tudás-, tudomány-, kultúra- és értelmiségellenes lépés” a közalkalmazotti jogviszonyok felszámolása

A szélsőségessé vált fideszes kormányzat tudás-, tudomány-, kultúra- és értelmiségellenes lépésének tartja Brenner Koloman, hogy a kutatóktól is elvennék a közalkalmazotti státuszt. A Jobbik oktatási szakpolitikusa, az Országgyűlés alelnökének Facebookon megjelent írása szerint nem átalakításra, hanem bérrendezésre van szükség, mert megfelelő finanszírozással biztosítani lehetne azt a bérszínvonalat, amely ahhoz kell, hogy a legjobb kutatók ne meneküljenek külföldre a megalázó bérek és a fojtogató értelmiségellenes légkör miatt.

„Ez a keresztényszociális értékeket valló, néppárti Jobbik szemében nem más, mint egy neoliberális ámokfutás, melynek eredményeképp egyre több szektor dolgozói rendelődnek alá a rabszolga törvénykönyvvé változtatott munka törvénykönyvének.”

A Jobbik, ahogy az egész folyamat kezdetét, vagyis az MTA kiüresítését is elutasította, ezúton is figyelmeztet az utód Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) létrehozásából adódó „újabb veszélyre”.

Ahogy az eddigi hasonló esetekben, most is az a párt véleménye, hogy ne a közalkalmazotti státuszt vegyék el, hanem rendezzék végre a közalkalmazotti bértáblát, hogy az oktatás, a kultúra és a tudomány művelői biztonságban tudhassák magukat a tevékenységük fontosságának megfelelő, tisztességes bérek mellett – szerepel Brenner írásában. A kormány azzal nyugtatja a kedélyeket, hogy a közalkalmazotti jogviszony felszámolásával 30 százalékos béremelés és rugalmas rendszer jön.

„A néppárti Jobbik a szabad és független gondolkodásra, véleményalkotásra alapértékként tekintő polgári-konzervatív gondolatkör alapján mindig az értelmiségi létforma szabadsága, függetlensége mellett foglal állást, mi a tudás, és az innováció pártján állunk, amely biztosítja minden magyar polgár esélyét egy gyarapodó, kiszámítható és teljes élethez”

– fogalmazott az ellenzéki politikus.