Brenner: a hazai felsőoktatásban tanulók 70 százaléka már "modellváltáson" átesett egyetemre jár

Brenner: a hazai felsőoktatásban tanulók 70 százaléka már "modellváltáson" átesett egyetemre jár

Mint arról beszámoltunk, augusztus 1-jétől újabb 10 felsőoktatási intézmény esett át az úgynevezett egyetemi modellváltáson, így a hatvannégy egyetem és főiskola közül mindössze hat maradt állami kézben.

A Fidesz nemet mond az egyetemek autonómiájára

Újabb 10 felsőoktatási intézmény esett át az ún. egyetemi modellváltáson, így a hatvannégy egyetem és főiskola közül mindössze hat maradt állami kézben. Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője és oktatási szakpolitikusa a saját közösségi oldalán úgy reagált, az egyetemk állami bekebelezésére, hogy a milliós fizetésű fideszes kuratóriumi tagok innentől kezdve gyakorlatilag az egyetemi polgárok, az oktatók, a hallgatók és a dolgozók véleménye nélkül dönthetnek mindenről.

dr. Brenner Koloman, a Jobbik oktatási szakpolitikusa hétfőn közösségi oldalán az egyetemek állami bekebelezése kapcsán azt írta, hogy a milliós fizetésű fideszes kuratóriumi tagok innentől kezdve gyakorlatilag az egyetemi polgárok, az oktatók, a hallgatók és a dolgozók véleménye nélkül dönthetnek mindenről.

Az Országgyűlés jobbikos alelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában bővebben is kifejtette álláspontját a modellváltásról. Mint mondta,

gyakorlatilag a magyar felsőoktatásban tanuló hallgatók 70 százaléka már olyan egyetemre jár, amelyeken a kinevezett kuratóriumok élet-halál urai.

A Jobbik országgyűlési képviselője úgy véli, az alapítványi fenntartási forma egy kisebb egyetemnél megfelelő, ugyanakkor nagy tudományegyetemek esetében nem ideális, Európában nem elterjedt, legfőképpen azért, mert nem biztosítja azt a minőséget, amire a Fidesz-kormány mindig hivatkozik. 

Leszögezte, az alapítványi formának semmi köze ahhoz, hogy idén 11 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatásba, ennek leginkább demográfiai okai vannak, egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a kisebb volumenű növekedés mellett is kijelenthető, hogy a diplomások aránya Magyarországon az Európai Unió célkitűzéseihez képest nagyon elmarad.

"Az Eurostat tavalyi adatai szerint a magyar 20-34 éves korosztály körében mindössze körülbelül 30 százaléknyian szereztek diplomát, csak Románia és Olaszország szerepelt rosszabbul a felmérésben"

- fogalmazott.

A még állami fenntartású ELTE és BME kapcsán a magyar néppárt politikusa elmondta, ezek olyan nagy tekintélyű, nívós intézmények, hogy úgy tűnik, egyelőre valamiért még megúszták a modellváltást.

Brenner Koloman kiemelte,

azzal, hogy az Orbán-kormány lemondott 2500 milliárd forintról a jogállami kritériumok miatt, az egyetemek egyelőre csak ígéreteket kaptak arra, hogy majd jön az EU-s pénz.