A Fidesz nemet mond az egyetemek autonómiájára

corvinus egyetem
A Budapesti Corvinus Egyetem E épülete esti kivilágításban a IX. kerületben, a Fővám tér 8-ban.
MTVA/Bizományosi: Róka László

Újabb 10 felsőoktatási intézmény esett át az ún. egyetemi modellváltáson, így a hatvannégy egyetem és főiskola közül mindössze hat maradt állami kézben.

Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője és oktatási szakpolitikusa a saját közösségi oldalán úgy reagált, az egyetemk állami bekebelezésére, hogy a milliós fizetésű fideszes kuratóriumi tagok innentől kezdve gyakorlatilag az egyetemi polgárok, az oktatók, a hallgatók és a dolgozók véleménye nélkül dönthetnek mindenről.

"Ráadásul, mivel Orbán nem kért az EU felújítási alap egyik részéből, mert takargatnivalója van a korrupció és a jog uralma szempontjából, a szenátusok tagjai bizonyára látják már, hogy csúnyán átverte őket az egypárti túlhatalmat kiépítő Fidesz, Orbán és Palkovics"

- összegezte az Országgyűlés alelnöke.

Hozzátette, hogy mint volt egyetemi vezető minden törvényhez benyújtotta a módosító javaslatát, hogy a választott egyetemi vezetők, a középkor óta érinthetetlen egyetemi autonómia megjelenítői legyenek hivataluknál fogva tagjai a kuratóriumoknak.

"Azonban "jó" fideszes szokás szerint ezt a szakmai és kiegyensúlyozott javaslatot is lesöpörték az asztalról. De van jó hírem is: a jövő tavasszal reményeink szerint felálló nemzeti egységkormány, és a néppárti Jobbik megadja majd a szenátusoknak a lehetőséget, hogy felülvizsgáljuk az átalakítást!"

- zárta gondolatait a jobboldali néppárt politkusa.