A propagandaminisztérium helyett a felsőoktatástól vonnak el 25 milliárd forintot

A propagandaminisztérium helyett a felsőoktatástól vonnak el 25 milliárd forintot

A Jobbik országgyűlési képviselője, Brenner Koloman saját közösségi oldalán számolt be arról, hogy a legújabb hírek szerint mintegy 25 milliárd forintnyi pénzt vonnak el az egyetemektől a koronavírus-járványra hivatkozva. 

Ahogy arról korábban írtunk: a kormányzat további megszorításokkal nehezíti meg a hazai felsőoktatás helyzetét. A legfrissebb információk szerint 860 millió forintot vonnak el az ELTE-től, amelynek következtében az egyetemen létszámstopot hirdettek. 

A jobboldali néppárt képviselője szerint felháborító, ahogy a magukat kereszténydemokratának hazudó fideszesek az egyetemekkel bánnak a járványhelyzet idején is. 

"Miközben a hazug és uszító propagandaminisztériumra továbbra is adnak több mint 100 milliárdot a mi adónkból, a hírek szerint elvonnak az egyetemi világtól összesen 25 milliárdot.

- emelte ki az egykori egyetemi vezető, hozzátéve: számukra elfogadhatatlan és felháborító, hogy a Fidesz „közteherviselés” címszóval az önkormányzatok után az egyetemeket is megsarcolja.

"Ennek kárát megint a diákok és oktatók fogják leginkább megsínyleni rövid távon, hosszabb távon pedig az egész ország, hiszen a 21. században még inkább felértékelődik a tudás és az innováció szerepe." 

Brenner Koloman szerint elkeserítő, hogy miközben a Fidesz tudás- és értelmiségellenes politikájának következtében rendkívüli módon visszaesett az egyetemekre jelentkezők száma, ezt még "további megszorításokkal súlyosbítja a felelőtlen kormány." 

"Pedig köztudott, hogy az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon az egyik legalacsonyabb a diplomások aránya

- szögezte le a jobbikos politikus.

Kifejezte, hogy pártja már régóta követeli az önálló oktatásügyi tárca felállítását, amelyhez az oktatás teljes köre tartozik, az óvodától az egyetemig. Hiszen csak egy teljes körű oktatási modernizáció állíthatja meg a vázolt negatív folyamatokat.

"Ehelyett a teljes ágazat felett továbbra is az EMMI diszponál, amelyről köztudomású, hogy kiemelt nemzetstratégiai jelentőségük ellenére a miniszterelnököt és a kormányt nem érdeklő szférák „elfekvőjeként” működik."

Megjegyezte: az oktatók anyagi megbecsültsége még közép-európai összehasonlításban is sereghajtónak mondható, a fiatal, tehetséges kutatók fokozódó intenzitású kivándorlása már a szakma utánpótlását veszélyezteti.