Tagadják az oroszok a bucsai népirtást, de a valóság mást mutat

Tagadják az oroszok a bucsai népirtást, de a valóság mást mutat

Miközben a hétvégén az ukrán Bucsa városából és más helyekről is előkerültek a civilek kivégzésének rémisztő bizonyítékai, az orosz kormány megszokott taktikát választott: tagad, tagad és tagad – írja a Guardian.

A brit lap rámutatott, hogy nem számít az, hogy a magyarázatok egy része ellentmondó volt, az orosz állami televízió felerősítette a propagandaszerű állításokat, miszerint a civileket maguk az ukránok ölték meg.

Az elmúlt években az orosz kormány egy jól ismert forgatókönyvet dolgozott ki a szíriai bombázásokkal, az MH17-es utasszállító repülőgép kelet- ukrajnai lelövésével , a salisburyi mérgezésekkel vagy a csecsen civilek ellen az 1990-es évek konfliktusai során elkövetett erőszakos cselekményekkel kapcsolatos vádakra válaszul.

„Úgy gondolom, hogy ez hasonló ahhoz, ami az aleppói vagy idlíbi megdöbbentő jelentésekkel kapcsolatban volt – ami azt jelenti, hogy az államilag támogatott média mindig készen áll arra, hogy „álhírként” tagadja a háborús bűnökkel kapcsolatos vádakat”

– mondta Tanya Lokshina, a Human Rights Watch munkatársa.

"De egészen a közelmúltig az országnak maradt néhány független médiája, azonban a háború után azokat is felszámolták."

A „álhírek” agresszív leleplezése Oroszország ukrajnai propagandaháborújának kulcsfontosságú elemévé vált.

„A kormány viselkedése… megváltozott az évek során” – mondta Ilja Sepelin, a betiltott orosz TV Rain újságírója, aki sokat számolt be orosz hírügynökségekről és félretájékoztatásról. „Tíz évvel ezelőtt egyszerűbb lett volna hallgatni egy olyan eseményről, mint Bucsa, és úgy tenni, mintha semmi sem történt volna, majd lassan beszélni róla.”

De az internet megjelenésével és a hírek elérhetőségével a Telegram csatornákon egyre nehezebbé vált úgy tenni, mintha mi sem történt volna.

Az orosz sajtó igyekszik egymásnak ellentmondó állításokkal az ukránokra hárítani a felelősséget.

„Nézz orosz TV-t, és ez az, amit látni fogsz.”

Vasárnap este Vlagyimir Szolovjov, vezető orosz televíziós műsorvezető több millió hallgatónak azt mondta, hogy „az ellenünk való háború új szakaszába lépett. A Jugoszlávia forgatókönyve mentén vezetnek bennünket. Most kitalálják egy Srebrenica forgatókönyvét. Hamarosan népirtással vádolnak meg minket.” A briteket is azzal vádolta, hogy ők állnak a „provokáció” mögött.

Egy másik népszerű beszédtéma, amelyet a BBC Monitoring munkatársa, Francis Scarr jegyez meg, az volt, hogy Bucsa városát választották a provokáció helyszínéül a „hentes” (Butcher – szerk.) szóhoz való hasonlóság miatt. Néhány nappal korábban egy műsorvezető megjegyezte, hogy Biden Putyint „mészárosnak” nevezte.

 

És bár ezeket a narratívákat oroszok milliói előtt játszották a televízióban, az állami nyomozók arra figyelmeztettek, hogy bárki, aki független információkat terjeszt Bucsáról, akár 15 év börtönt is kaphat.

Már ez a fenyegetés is azt bizonyítja, hogy az oroszok is tudják olyan dolgot követtek el, amit jobb elhallgatni az orosz közvélemény elől.

 

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}