Munkaerőhiány: a reggel kért sorszámmal már csak délután lehet ügyintézőhöz jutni a budapesti kormányablakokban

Munkaerőhiány: a reggel kért sorszámmal már csak délután lehet ügyintézőhöz jutni a budapesti kormányablakokban

Válságtanácskozást hívott össze az államtitkár.

Annyira leterheltek a kormányablakok a fővárosban, hogy van, ahol már reggel lezárják a sorszámosztást, van ahol pedig a biztonsági őr figyelmezteti az ügyfeleket, hogy

a reggel kért sorszámmal csak délután 3-4 órakor kerülhetnek ügyintézőhöz.

A HVG úgy értesült, hogy a probléma már a Miniszterelnökség ingerküszöbét is elérte, bár egy héttel ezelőtt – miután karbantartásra hivatkozva bezárt a Keleti- és a Nyugati-pályaudvari kormányablak – még határozottan tagadták, hogy létszámhiánnyal küzdene a rendszer.

A portál információi szerint Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár keddre a kormányhivatalokat vezető 20 kormánymegbízottat és a 29 fővárosi kerületi kormányhivatal vezetőjét is

összehívta egy válságtanácskozásra, hogy megtárgyalják, hogyan lehetne enyhíteni a drámai munkaerőhiányon.

Ma már ugyanis szó sincs arról, hogy mindenki a lakóhelyéhez legközelebb, XXI. századi körülmények között intézhetné ügyes-bajos dolgait, ahogy azt a rendszer indításakor ígérték.

A drámai helyzetre az átcsoportosítás sem jelentene megoldást, mivel a kormányhivatalok egyéb osztályai, például gyámügyi, földhivatali, építéshatósági és engedélyezési terület is kirívó emberhiánnyal küzd. A HVG szerint ugyanakkor nem lenne szükség nagyszabású mozgósításra: már kormányablakonként 1-2 plusz dolgozó beállítása nagyságrendi ugrást jelenthetne.

Január elsejétől emellett egy sor, ma még bonyolult és körülményes eljárás egyszerűsítésével enyhítene a kormány a területen dolgozók munkaterhén, hosszabb távon pedig bevezetnék az "online kormányablakot", amellyel az ügyintézéshez – legyen szó akár igazolványkészítésről – nem kell majd személyesen befáradnia az ügyfeleknek.

Utóbbi biztonsági- és informatikai megoldásain a portál értesülései szerint már hónapok óta dolgozik a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ), és kísérleti jelleggel jövő év vége felé tervezik bevezetni.

"Ez nem közszolgálat, ez már közrabszolgaság" | Alfahír

A központi és a területi közigazgatásban összesen 2500-an kérték felmentésüket.