A munkaerőhiány miatt bezártak két kormányablakot a Keleti és a Nyugati pályaudvarnál

A munkaerőhiány miatt bezártak két kormányablakot a Keleti és a Nyugati pályaudvarnál

Tavaly adták át a Keletiben és a Nyugatiban azokat a kormányablakokat, amelyeket hivatalosan a garanciális javítások és karbantartási munkálatok miatt zártak most be - írja az Index.

Miközben a közeli Andrássy úti kormányablak a túlterheltségtől szenved, addig tavaly a Nyugati pályaudvarnál 435 millió forintért felújított kormányablakot, garanciális javítások címszó alatt ideiglenesen bezárták. A kormány még a tavalyi országgyűlési választás előtt adta át. Akkor Kovács Zoltán úgy fogalmazott, hogy

"Ezáltal hasznosan eltölthetik a várakozási időt az utazók a vasútállomáson".

A Keleti pályaudvaron lévő kormányablakot már május végén bezárták, szintén karbantartási munkálatokra hivatkozva. A 2018 júniusában adták át, tehát egy évet sem élt meg, akkor Tuzson Bence államtitkár arról beszélt:

a gyors és hatékony ügyintézés azért fontos, mert az emberek a kormányablakokban találkoznak az állammal, és emellett a polgárok a hatékony ügyintézés révén – sorban állás és várakozás helyett – több időt tölthetnek családjukkal.

Amióta a kormány életbe léptette március elsejétől az új kormányzati igazgatásról szóló jogszabályt, azóta tömegével hagyják el a közszférát a dolgozók. 

A közszolgálati rabszolgatörvénynek nevezett módosításnak "köszönhetően" egyrészt nem számítják bele a félórás ebédidőt a munkanapba, így az eddigi 8 óra helyett 8,5 órát kell naponta dolgozni. Ez egy évben összesen nagyjából plusz 14-15 plusz munkanapot jelent (2019-ben 230 munkanap van, erre az évre ez 115 plusz munkaórát jelentene, de persze ez nem lesz ennyi, mert csak március 1. óta hatályos a törvény).

Másrészt 25-ről 20 napra csökken az alapszabadság. Ehhez ugyan hozzátartozik, hogy a gyerekek után járó pótszabadság meg a duplájára nő, de ez azt jelenti, hogy az egygyerekesek alapszabadsága így is csökken. 

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Boros Péterné az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy 

Budapesten jelenleg 615 fő hiányzik a kormányhivatalokból. Mindezen felül pedig több olyan kormányablak is van, amelyet még nem zártak be, de már nincs elég ügyintéző ahhoz, hogy az ügyfélszolgálatok teljes kapacitással működjenek.

Boros Péterné szerint aki maradt, annak most egyre több és több munka szakad a nyakába, ezért jelenleg is folyamatosan hagyják ott a hivatalukat a közszolgák.