Újabb siker: a „bolgár Szolidaritás” is a Bérunió mellé állt

Támogatásáról biztosította a béruniós kezdeményezést a Podkrepa.

Újabb szakszervezeti konföderáció állt ki a Bérunió ügye mellett. A múlt héten a kezdeményezés polgári kampánybizottságának képviselői Szófiában jártak, ahol a három évtizedes múltra visszatekintő jobboldali, konzervatív értékrendű Podkrepa szakszervezet elnökével, Dimitar Manolovval tárgyaltak.

Manolov a tárgyalások során örömét fejezte ki, hogy létrejött a Bérunió kezdeményezése, egyúttal leszögezte, 150 ezres tagságuk aláírásával is támogatni fogja azt. Mint a szakszevezeti vezető rávilágított, az Európai Unió jelenleg egy rendkívül károsnak mondható gazdaságpolitikai modellt követ, melynek eredménye a még prosperáló nyugat-európai társadalmak kulturális, valamint a hagyományaikhoz ugyan ragaszkodó, de megélhetési nehézségekkel szembesülő kelet-európai nemzetek demográfiai önfelszámolása.

Beszédes adat, hogy míg minden hatodik magyar újszülött külföldön jön világra, ma már minden harmadik bolgár külföldön születik.

Mind a Bérunió, mind a Podkrepa képviselői határozottan egyetértettek abban, hogy ha az EU jelenlegi gazdasági és társadalmi modellje nem kerül azonnali megreformálásra, az európai nemzetek jövője is kétségessé válik, hiszen a perifériaállamok fiatal és szakképzett, ugyanakkor olcsó munkaerejének az elvándorlása nemcsak a szegényebb tagországok népességi és foglalkoztatottsági mutatóira lesznek igen káros hatással, hanem a magállamok etnikai és munkaügyi helyzetére is beláthatatlan következményekkel járhatnak.

A nyugati szakszervezeti szövetség nem segít

A találkozón szóba került a legnagyobb európai szakszervezeti konföderáció, az ETUC tevékenysége is, hiszen a Podkrepa tagja ennek a szövetségnek is. Ismert, hogy bár az ETUC szakértői szerint is megalapozott a Bérunió követelése, politikai nyomásra – mely nem kis részben Magyarországról érkezhetett – elálltak annak támogatásától. A Podkrepa vezetői számára mindez nem volt ismeretlen: mint elmondták, a szervezet még semmiféle konkrét előrelépést nem tudott elérni a közép- és kelet-európai országok bérfelzárkóztatása terén, a jelenleg a Bérunióval szembeállított béremelési kampánya pedig nem foglalkozik kellőképpen a regionális különbségekkel.

Jellemző, hogy bár a Luca Visentini, az ETUC elnöke tavaly ősszel Orbán Viktorral is találkozott, a máskor a nemzetmentő szerepben tetszelgő magyar kormány fel sem hozta a Bérunió kérdését, sajtója pedig azon ujjongott, hogy a találkozót követően az ETUC nem támogatta a Béruniós kezdeményezést.

Az elmúlt hetek szlovéniai és bulgáriai sikerei azonban egyértelműen mutatják: Európában egy új összefogás indult el, melynek számára nemzeteink jövője valóban élet-halál kérdése.

Szlovén szakszervezet a Bérunió mellett

Gyöngyösi Márton, a Béruniós kezdeményezés képviselője és Andrej Čuš szlovén parlamenti képviselő január 8-án, a ljubljanai parlamentben mutatta be a Bérunió Európai Polgári Kezdeményezést a szlovén sajtó előtt.Az elmúlt hetekben a kis országnak számító, 2 milliós lakosságú Szlovéniában már több mint ezer polgár biztosította támogatásáról a kezdeményezést, mely mellett most a Szlovén Szakszervezetek Konföderációja (KSS) is kiállt.