Politico: csak engedéllyel írhatnak kényes témákról a közmédiában

Politico: csak engedéllyel írhatnak kényes témákról a közmédiában

Migráció, Greta Thunberg, Brüsszel, Soros. 

A magyar közmédia tévés és egyéb újságírói a kormány számára "kényes" témákkal csak titokzatos döntéshozók engedélye után foglalkozhatnak - írja a Politico belső levelezésekre hivatkozva. 

A brüsszeli lap szerint a kényes témák közé tartozik: 

Greta Thunberg, a migráció, Brüsszel, vagy éppen az Európai Unió. 

A Politico a birtokába került belső levelezések alapján azt írja, hogy a problémásnak számító témák esetén csupán szerkesztői jóváhagyással lehet elkezdeni dolgozni. Egy név nélkül nyilatkozó újságíró szerint a megírt anyagok szerzői nem tudják, hogy konkrétan ki dönt odafönt az anyagaikról, ha pedig kicenzúráztak valamit, a szerkesztők arra a “harctéren elesett” kifejezéssel szoktak utalni. 

A lap konkrét példákat is említ: V. Sándor nevű szerkesztő által küldött októberi levélben az áll például, hogy “a migráció, az európai terror, Brüsszel, egyházi ügyek” témalista mellett, az EU-s és azon kívüli államok, parlamenti és önkormányzati választási hírei is csak külön jóváhagyással kerülhetnek be a közmédia hírei közé. 

A Politico szerint tiltólistás hírek is vannak. Az Amnesty International és a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezetek jelentéseit tilos említeni a közmédiában. 

Képtelenek akár egy betűt is cáfolni

Az „elfogulatlanságáról közismert” közmédia reagálásában azt írta, a magát független hírforrásként hirdető Politico magyar újságírója egy cikket közölt a mai napon, amelyben a Magyar Távirati Iroda szerkesztőségi elvét firtatja, cenzúrát kiált egy hozzájuk eljutott belső levelezésre hivatkozva. A cikk megjelenésével egyidőben szinte percre pontosan egyszerre küldte el a közmédia felé a kérdéseit a Politico cikkére hivatkozva az Azonnali, az Index, és a 24.hu fake news oldalak – teszi hozzá a fake newsai miatt több pert is elbukott, valami érthetetlen okból magát sajtónak tekintő kormánymédia .

Összehangolt támadásuk célja a hiteles és higgadt tájékoztatás körüli zajkeltés, egy kicsinyes bosszú, mert a közmédia múlt heti anyagában leleplezte a fake news oldalak koronavírus-járvány körüli pánikteremtését – írják a témába egyáltalán nem illeszkedve. Ezeket az anyagokat összeesküvés-elméletekre alapozzák – emeli ki a minden bokorban Soros-összeesküvőket vizionáló, „minden kétséget kizáróan objektív” Orbán-szócső –, legfontosabb céljuk pedig nem más, mint az emberek belső félelmeinek kiaknázására épülő olvasottság elérése. A közmédia a BBC szerkesztői és hírszerkesztési alapelveit követi. Azzal, hogy minket támadnak, általában ezeket az elveket támadják – zárul a Kunigunda Lendvay utca közleménye.