Rájár a rúd a kormány kedvenc házi civiljeire

A CÖF-nek nyilvánosságra kell hoznia a nem magánszemély támogatóik listáját. Is. Nincs túl jó napjuk.

A bíróság első fokú ítélete szerint a CÖF-nek közhasznú civil szervezet közfeladatot ellátó szervként köteles adatigényléseket teljesíteni az általa kezelt, személyes adatnak nem minősülő adatokról, így a jogi személyektől kapott támogatásairól is el kell számolnia a nyilvánosság előtt - írja az Átlátszó. A portál azt követően perelte be a több fideszes média által civilnek titulált közpénzt felhasználó és elköltő bagázst, hogy azok nagyon nem szerették volna nyilvánosságra hozni a támogatóik listáját. 

Mint ismert, Szávay István jobbikos országgyűlési képviselője épp vasárnap jelentette be, hogy végre sikerült egyértelmű állásfoglalást szereznie a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól: mivel a Magyar Villamos Művek (MVM) közpénzt kezel, ezért a gazdálkodására és az általuk kezelt pénzeszközök felhasználására vonatkozó információknak nyilvánosnak kell lenniük. A hatóság felszólította az MVM-et, hogy 15 napon belül bocsássa a jobbikos képviselő rendelkezésére a CÖKA részére nyújtott támogatással kapcsolatos dokumentumok másolatait. 

Szávay sajtótájékoztatóját követően a CÖF fergeteges stílusú közleményt adott ki, amelyben persze csak azt felejtették el megválaszolni, 

mégis mire költöttek el 508 millió adóforintot.

Azért kaptak 508 millió forint közpénzt az MVM-től Orbán kamuciviljei, mert Soros - Toporzékol a CÖF

Úgy látszik, a védhetetlen helyzetbe került Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) képtelen megemészteni, hogy az adatvédelmi hivatal állásfoglalása révén kénytelen lesz lerántani a leplet az 508 milliós titokról:konkrétan, hogy mire is kaptak ennyi közpénzt az MVM-től?Mert Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke állásfoglalásában bizony megerősítette, ami eddig is nyilvánvaló volt:

Meg kell nevezniük a támogatóikat

A Jobbik képviselője mellett az oknyomozó portál is alaposan nekiment a több mint félmilliárdos támogatást kapó (mármint csak az MVM-től), a Fidesz mellett kampányoló és a magyar politika utóbbi pár évének legkínosabb plakátkampányával előrukkoló harcicsapatnak.

Eszerint a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett, nem jogerős ítéletében az Átlátszó újságírójának keresetére arra kötelezte a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt, hogy az adja ki az elmúlt hét évben jogi személyektől kapott támogatásainak listáját - írja az oknyomozó portál.

A lap munkatársa még április végén nyújtott be adatigénylést a Civil Összefogás Fórum, illetve az annak szervezeti hátterét adó CÖKA 508 milliós MVM-támogatásáról szóló információ kapcsán. Az újságíró a CÖKA 2010.01.01. és 2017.04.27. közötti, jogi személyektől kapott támogatási listáját kérte ki.

Az igénylésre - döbbenetes meglepetés - nem jött válasz: a CÖF-nél a sajtóban azzal védekeztek, hogy azt csak a támogató szerv (vagyis jelen esetben az Magyar Villamos Művek) hozhatja nyilvánosságra.

A portál ezért perelt is. Az fideszközeli szervezet a bíróságon vitatta, hogy ők "civil szervezetként" akár közérdekű, akár közérdekből nyilvános adatként adatigénylések teljesítésére lennének kötelesek a konkrét kérdés tekintetében, másrészt az adományozó szervezetek üzleti titkainak védelmére, a velük kötött szerződésekben foglalt titoktartási záradékokra hivatkoztak.

A Fővárosi Törvényszéket azonban az erre vonatkozó alperesi érvek részben sem győzték meg, és elrendelte az igénylésben megjelölt adatok kiadását.

A bíróság egyértelművé tette, hogy:

1. Aki közfeladatot lát el, annak az adatai – a személyes adatok kivételévek – közérdekű adatok
2. A CÖKA közhasznú alapítvány, 
3. A Civiltörvény úgy definiálja a közhasznú tevékenységet, hogy civil szervezet létesítő okiratában megjelölt minden, a közfeladat teljesítését közvetlenül vagy közvetve szolgáló tevékenységet jelent.

Magyarul: a kedvenc házi civileknek bizony nyilvánosságra kell hoznia a támogatóik listáját.