„Családellenes, ahogy a kormány gátolja a nők nyugdíjba vonulását”

A Jobbik családellenesnek tartja, hogy a kormány nem a munkaviszonyhoz köti a nők nyugdíjba vonulásának lehetőségét.

Hangsúlyozta, hogy a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjaztatása már a 2014-es programban is szerepelt, ezzel kapcsolatban aláhúzta, hogy ez a program nem változott és a Jobbik nem is hajlandó feladni semmit, amit korábban képviselt. Ez talán meglepetést okozott egy-két pártnak, de mi természetesnek vesszük – utalt ezzel a jobbikos honatya a szocialisták és a liberálisok legújabb politikai kampányára
 
Sneider Tamás elmondta, szerdán a népjóléti bizottsági ülésen tárgyaltak a képviselők egy jobbikos törvényjavaslatról, amely egy korábbi fideszes törvényt módosított volna. 
 
Ugyanis 2010 őszén az önkormányzati választás előtt a Fidesz megígérte a magyar nőknek, hogy 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak – magyarázta a nemzeti párt alelnöke, majd hozzátette: Ezt nagyon sokan várták is, viszont ezt az ígéretét nem tartotta be teljes mértékben a kormánypárt, hiszen nem a munkaviszonyhoz, hanem egy úgynevezett jogosultsági viszonyhoz kötötte a nyugdíjba vonulási lehetőséget. Ez viszont nagy mértékben leszűkítette azoknak a nőknek a körét, akik élhettek ezzel a lehetőséggel – állapította meg.
Nézzük, mit nem számol bele a kormány a jogosultsági időbe:
 
- ha az elmúlt 25 évben munkanélküli segélyben részesültünk, az állam hiába fizette utánunk a nyugdíjjárulékot, ez még nem számolható bele a 40 évbe, 
 
- a tanulmányaink során eltöltött gyakorlati idővel kapcsolatban is úgy döntött a Fidesz, hogy nem veszi azt figyelembe,
 
- de a törvény legdiszkriminatívabb része, hogy az ápolási idő esetén is furcsán szelektál a törvényalkotó. Hiszen csak az az idő számít bele a jogosultsági viszonyba, amit a gyermekeink gyógyítására szánunk. Ha a feleség a férjét, a testvérét vagy a szüleit ápolja otthon, nem számít bele a 40 éves időtartamba.
 
Sneider szerint ennek az az üzenete, hogy ha lebetegszik a férj, vagy a szülő, akkor ne ápoljuk otthon, hanem tegyük be egy intézetbe. Mi ezzel a családellenes törvénnyel nem tudunk egyetérteni, ezt mindenképpen meg kell változtatnia az Országgyűlésnek, illetve a jelenlegi kormányzatnak – szögezte le a nemzeti párt politikusa.
 
Végül sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy népjóléti bizottsági ülésen végül leszavazta a Jobbik módosítóját a kormánypárti többség, ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a bizottság elnöke, Selmeczi Gabriella a javaslattal kapcsolatban megértéséről tett tanúbizonyságot a felszólalásában. 
 
A Jobbik továbbra sem mond le a nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségről, ezért a költségvetési törvény vitájakor mindenképp újra be fogjuk nyújtani a javaslatunkat a parlament elé – fogalmazott Sneider Tamás.