Egy szétvert iskola felújítása is leállt a fideszes letartóztatások közben

Egy szétvert iskola felújítása is leállt a fideszes letartóztatások közben

Több száz mezőtúri diák és több tucat pedagógus sorsa lett bizonytalan a napokban, miután a Boldog István fideszes parlamenti képviselővel és környezetével kapcsolatos bűnügyi botrányok közepette egyik napról a másikra leállt egy iskola felújítása.

Elképesztőnek tartja a Jobbik a Boldog István fideszes országgyűlési képviselő környezetében történt lehetséges bűncselekményeket: mint megírtuk, egy hónapra elrendelték Fehér Petrának, Boldog István jobbkezének előzetes letartóztatását, miután a gyanú szerint korrupciós ügyekben lehetett érintett.

F.P. ellen hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság 2019. november 29-én – a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt – egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását. A rendelkezésre álló adatok szerint a terhelt megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy több Településfejlesztési Operatív Programmal kapcsolatos pályázatnál irányított, jogellenesen befolyásolt közbeszerzéseket elnyert vállalkozóktól – mint a pályázatok elbírálásában döntési folyamatra ráhatással bíró hivatalos személy – jogtalan haszonra tett szert.

- közölte az Alfahírrel a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya.

A Jobbik parlamenti képviselője, Csányi Tamás csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy amikor október 1-jén Hadházy Ákossal kiálltak a sajtó elé, akkor még csak háttérinformációik voltak arról, hogy a Fidesz országgyűlési képviselőjének, Boldog Istvánnak körzetében nyomozás zajlik. Ezt végül Polt Péter legfőbb ügyész is megerősítette, igaz, az érintett politikus említése nélkül.

Azóta kiderült, hogy Fehér Petra, akit Boldog jobbkezének tartanak Jász-Nagykun-Szolnok megyében, egyúttal „táskás emberként” hivatkoznak rá, előzetesbe került. Fehér a megyei közgyűlés tagja, majd október 13. után a törökszentmiklósi önkormányzati testület tagja lett.

Az eddigi információk szerint négy fő került letartóztatásba, egy ember pedig nyomkövetőt kapott.

Hadházy tegnapi Facebook-posztja szerint az egyik letartóztatott személy dr. K. Ferenc lehet, mint írja,

„A Debköz Kft. nevű cég intézte ugyanis Boldog körzetében azoknak a kamu közbeszerzéseknek a lepapírozását, ahol messziről - szó szerint, 200 km távolról is - látszik a csalás, olyan primitív módon manipulálták a falvak és városok uniós támogatásának pályázatait.”

Csányi Tamás ezzel kapcsolatban azt mondta, feltételezhető, hogy ezzel a céggel kellett közbeszerzési ügyekben szerződniük a környékbeli vállalkozásoknak, és Boldog István lehetett az aki kijelölte, hogy a 300 millió forint alatti pályázatokra kiket, hogyan kell meghívni. A jobbikos politikus szerint lehetséges, hogy az ilyen munkáknál saját tervezőket bíztak meg azzal, hogy árazzák túl az önkormányzati projekteket, majd ezek után a táskás emberek, Fehér Petra és egy bizonyos K. Péter szedhette be a „visszajáró” pénzeket. Csányi szerint elképzelhető, hogy K. Péter is előzetesben van.

A Népszava októberben írt arról, hogy egy bizonyos Profiter Machine Kft. a 2017-es megalakulása után alig két év alatt tizenkét alkalommal nyert TOP-os pályázatokon és csaknem másfél milliárd forintos összberuházást hozott össze Boldog István fideszes országgyűlési képviselő körzetében. Eközben a Jászkiséren található székhely valójában egy átlagosnál rosszabb állapotú Kádár-kocka, ahol a helyiek szerint néha megjelenik pár férfi, meg egy könyvelő.

Csányi Tamás felhívta a figyelmet, hogy az említett cég nemrég elkezdte egy mezőtúri általános iskola felújítását is, de a bontási munkálatok után a munkások levonultak a területről, a tantestületet pedig tegnap úgy tájékoztatták, hogy a leállás egyelőre határozatlan ideig tart. A beruházás szüneteltetését közbeszerzési problémákkal indokolták, de a képviselő úgy tudja, hogy a Profiter Machine Kft. ügyvezetője is előzetesbe került.

A felújítás idejére 300 diákot és közel 40 pedagógust helyeztek át a város üresen álló főiskolai épületébe.

A közbeszerzési értesítő szerint a cég Mezőtúron a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola felújítását nyerte el, 355 millió forint plusz ÁFA értékben.

Csányi Tamás jelezte: nem lehetnek optimisták, de bíznak benne, hogy a hatósági eljárás sikeres lesz. Egyúttal szót ejtett a szájzártörvényről is: a jobbikos képviselő úgy vélte, lehet alapja annak, hogy a hevesebb ellenzéki tiltakozások sértik az Országgyűlés tekintélyét, ugyanakkor szerintük nem szerencsés méltóságról beszélniük azoknak, akiknek párttársai bűnügyekben érintettek.

A Fidesz takarítsa meg sorait a bűnözőktől!

- szólította fel a nagyobbik kormánypártot Csányi Tamás.