David Pressman szerint Orbán Viktor úgynevezett békemissziója csak egy performansz volt

David Pressman szerint Orbán Viktor úgynevezett békemissziója csak egy performansz volt

Az amerikai nagykövet kijelentette, hogy az ukrajnai háború akár ma is véget érhetne, de ez nem a magyar miniszterelnökön, hanem csakis Vlagyimir Putyin döntésén múlik.

David Pressman ukrán menekülteket látogatott meg Esztergomban, ahol átmenetileg elszállásolták őket. Miután beszélgetett néhány kárpátaljai menekülttel, a sajtó, többek között a 444 kérdéseire is válaszolt.

A lap újságírója arra volt kíváncsi, mit gondol az amerikai nagykövet Orbán azon állításáról, hogy az Egyesült Államok már holnap békét teremthetne Ukrajnában, ha akarna.

Akkor lehetne holnap béke Ukrajnában, ha Vlagyimir Putyin leállítaná a háborúját. Mert ez az orosz elnök háborúja

– fogalmazott David Pressman.

Hangsúlyozta, hogy minden nyugati szövetségesnek tisztában kell lennie azzal, hogy akár azonnal véget érhetne az orosz-ukrán háború, de ezt a döntést csak Putyin hozhatja meg. A nagykövet reméli, hogy meg is fogja hozni.

Orbán Viktor békemissziója csak egy performansz volt

– jelentette ki David Pressman a fideszes miniszterelnök moszkvai útjáról. Szerinte nemzetközi szinten nem sokan foglalkoztak vele. Orbán nem a béke hírnöke, hanem a békítés, azaz a konfliktuskerülő diplomácia hírnöke – mondta.

Pressman arra nem adott konkrét választ, hogy veszélyeztetheti-e a NATO érdekeit a magyar-orosz kapcsolat, de rámutarott, hogy mivel Magyarország az Egyesült Államok szövetségese és a NATO tagja, ezért fontos, hogy a két ország ugyanazon állásponton legyen Putyin ukrajnai inváziójával kapcsolatban.

Az amerikai nagykövet elmondta, hogy kormányának fontos a kiszámíthatóság és az átláthatóság, ezeken az értékeken akarnak együtt dolgozni a magyar kormánnyal.

(Címlapkép: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete. 2022. szeptember 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd)