Attenborough stábja olyat tett, amit a természetfilmeseknek szigorúan tilos

Beavatkozhatunk-e?

A legendás David Attenborough narrálásával és közreműködésével készült a BBC Dynasties címet viselő természetfilm-sorozata, az első adást ötmillió ember nézte élőben. A legutóbbi részben az Antarktiszon élő császárpingvinekről forgatott a stáb, amiből egész komoly botrány lett – írja a Qubit. Pontosabban nem önmagában ebből, hanem az ott történtekből: csapdába esett néhány pigvin, a stáb pedig úgy döntött, hogy segítenek nekik kiszabadulni, ami szembe megy a természetfilmesek elsőszámú törvényével: nem avatkozhatsz be a természet folyamataiba.

Nagyjából húsz pingvin egy árokba szorult, esélytelen volt, hogy visszatérjenek a kolóniához, így előbb-utóbb elpusztultak volna. Három BBC-s viszont utat ásott a hóban a bajbajutott állatoknak, akik meg is találták azt, így megmenekültek.

A nézők egyöntetűen a stáb mellé álltak, a szakma viszont nem egészen. Többen is arra hívták fel a figyelmet, hogy az ilyen jellegű segítség a természetes folyamatokba való beavatkozásnak minősül. Doug Allan, aki David Attenborough operatőre volt korábban, arról beszélt, hogy jó munka volt a pingvinek megijesztése nélkül segíteni, de az életmentés nem lehet elég indok a beavatkozáshoz ilyen szituációban sem. Attenborough maga azt mondta, ha a helyszínen van, megmentette volna a pingvineket.

Mike Gunton, a sorozat producere így nyilatkozott az esetről: „30 év alatt, amióta én ezt csinálom, ez volt a nagyon kevés olyan eset egyike, amikor közbeavatkoztunk, ez egy nagyon szokatlan helyzet. Általában nem tesszük, mert nem lehet, különben beláthatatlan következményei lennének. Egyrészt nagyon veszélyesek az ilyen helyzetek az ember és az állat számára is, másrészt valószínűleg megváltoztatják a természet dinamikáját, vagy valamilyen állattól megvonod az ételt. Ebben a konkrét esetben egyik sem állt fenn.”

Belehúztak

Érdekesség, hogy már a sorozat első részében is volt egy olyan eset, ami felvetette a beavatkozás kérdését. Egy csimpánz alfahímről forgattak, akit halálra vertek saját társai, felmerül a kérdés, hogy az ember közbeléphet-e? Gunton és Attenborough is azt mondta, hogy az ilyen hatalmi játszmákba akkor sem szabad belenyúlni, ha van rá lehetőség.

És ha éheznek?

2013-ban szintén Attenborough kapcsán merült fel a beavatkozás kérdése, amikor a BBC Afrikát forgatták, az egyik részben kamerára vették, ahogy éhen hal egy kiselefánt. Gunton szerint itt nem lett volna értelme segíteni: „az a teremtmény az éhhalál szélén volt, és túl veszélyes lett volna közbeavatkozni. Ha megközelítettük volna, az anyja valószínűleg megtámad. Ha megetettük volna, talán még egy órával tovább húzza. De mivel nem volt a közelben élelem, és ez David mondanivalója is, végeredményben csak meghosszabbítottuk volna a szenvedését, így hagyni kellett, hogy a természet végezze a dolgát.”