Két percben nem lehet elmondani, milyen jó a délvidéki magyaroknak, ezért Orbánék cserben is hagyják őket

Nagyjából ezt tudhattuk meg ma. 

Ungár Péter az Országgyűlésben érdeklődött az iránt, hogy Orbánék valóban meg kívánják-e ismételni 2005-ös mutatványukat, amikor korábbi melldöngető ígérgetésük ellenére Gyurcsány Ferenccel, az MSZP-vel és SZDSZ-el együtt a székely autonómia feltétele nélkül szavazta meg Románia európai uniós csatlakozását. Az LMP-s képviselő szerint ez "történelmi bűn" volt, amelyet most ismét elkövetni készül a kormány, amikor Szerbia akar belépni az Unióba. Emlékeztetett: Szlovénia egy apró tengeri partszakasz miatt "hét évig előszobáztatta " Horvátországot az EU kapujában. A politikus szerint több olyan dolog is van, amelyet a magyar kormánynak kötelessége volna feltételként szabni a szerb csatlakozás támogatásáért cserébe:

 - valódi autonómia a délvidéki magyarságnak
 - a nemzeti tanácsok megnyirbált jogköreinek visszaállítása
 - a Délvidék szerb megszállásának napjára kitűzött "Vajdaság napjának" eltörlése"
 - az 1944-45-ös  magyarellenes vérengzések kivizsgálása

Potápi Árpád államtitkár válaszában ezekről egy szót sem hallhattunk, ellenben megtudhattuk, hogy a "történelmi megbékélés útján" az elmúlt években "oktatási, kulturális, nemzetiségi" téren olyan sok eredményt sikerült elérni, hogy azt "két percben, de még egy órában sem lehetne felsorolni". Így aztán nem is sorolt fel egyet sem. Ellenben világossá tette, hogy 

Magyarország semmilyen, a délvidéki magyarság érdekeit szolgáló feltételt nem fog szabni Szerbia uniós csatlakozásának. 

Viszontválaszában Ungár leszögezte: a kormány "a merjünk kicsik lenni" külpolitikáját követi, így többé nem ejtheti ki a száján azt, hogy ők "a nemzeti érdekképviselet kormánya".

Orbánék nem először buknak le azzal, hogy az erdélyi, után a délvidéki magyarságot is simán beáldozzák a miniszterelnök külpolitikai játszmáinak érdekében. Tavaly májusban Szávay István vonta kérdőre a kormányt Szerbia EU-csatlakozásának ügyében, érdemi választ természetesen ő sem kapott. A jobbikos képviselő szerint „a magyar-szerb barátkozás a valóságban csupán annyit jelent, hogy 

"Szerbia nagylelkűen hozzájárul ahhoz, hogy a Fidesz forintmilliárdokkal támogassa az őt mindenben kritikátlanul kiszolgáló Vajdasági Magyar Szövetséget és annak holdudvarát, miközben az e támogatások után járó és a szerb költségvetésbe befizetett áfa összege is magasabb, mint amit a szerb kormány a délvidéki magyar nyelvű adófizetőire összesen elkölt.”

A délvidéki magyarok elárulására készül a kormány

A jobbikos képviselő felszólalásának elején távozott az ülésteremből Homolya Róbert államtitkár, így a délvidéki magyar közösség problémáit a Ház elé hozó felszólalásta kormány egyetlen tagja sem hallgatta meg. A Jobbik támogatja a kormány délvidéki gazdaságfejlesztési programját, ám a pénz „csak egy dolog" - mutatott rá Szávay.

Az elmúlt nyolc év nemzetpolitikai mélypontját a Fidesz a múlt héten érte el, amikor Gyurcsányékkal együtt szavazták le, hogy 2020 Trianon-emlékév legyen, miközben a jobbikos javaslatot az összes többi párt - a Mi Hazánktól az LMP-n át az MSZP-ig és a Párbeszédig - támogatta.  

Lesöpörték a magukat nemzetinek hazudó kormánypártiak a Trianon emlékévet

Egészen döbbenetes, de az egész Országgyűlésben mindössze egyetlen kormánypárti képviselő, a fideszes Bencsik János támogatta, hogy 2020-at Trianon emlékévvé nyilvánítsák. Emlékezetes, a Jobbik-frakció két tagja, Szávay István és Farkas Gergely jegyezte azt a parlamenti határozatot, amely többek között felkérte volna a magát nemzetinek hazudó Orbán-kormányt az emlékév programsorozatának előkészítését és kidolgozását szervező, a parlamenti frakciók által jelölt személyekből felálló emlékbizottság létrehozására.