Obama volt alelnöke, vagy az ellenfelei szerint kommunista Sanders lesz Trump kihívója?

Obama volt alelnöke, vagy az ellenfelei szerint kommunista Sanders lesz Trump kihívója?

Szuperkedd. A végső konvenció mellett egyértelműen ez a legfontosabb napja a demokrata előválasztásnak. A kérdés gyakorlatilag már csak annyi, hogy Joe Biden vagy Bernie Sanders?

Elérkezett a demokraták elnökjelölt-választási folyamatának elemi pillanata, a szuperkedd, amikor 14 tagállamban és a tengerentúli Amerikai Szamoán voksolnak a jelöltaspiránsokra.

A 14 tagállam között olyan nagyágyúkat találhatunk, mint a 40 milliós Kalifornia, vagy a 30 milliós Texas, de ott van mellettük választóként Alabama, Arkansas, Colorado, Észak-Karolina, Utah, Vermont és Virginia.

A szuperkedd jelentősége két számmal kifejezve: a demokrata elnökjelöltség elnyeréséhez 1991 delegátus voksára van szükség, a 14+1 államban 1357 kötött megbízatású küldött személyéről döntenek.

Az esélyes beragadt, a meglepetés már kiszállt

Az előválasztás Iowa államban kezdődött, ahol Bernie Sanders és Pete Buttigieg szinte fej-fej mellett zárt. Utóbbi erős szereplése némi meglepetést jelentett, Joe Biden gyenge startjával együtt. Barack Obama egykori alelnökét nagyjából az összes elemző a legnagyobb esélyesnek tartotta, ehhez képest Iowa, Nevada és New Hampshire sem hozott sikert neki.

New Hampshire-t Sanders behúzta, közben Bident Buttigieg, Amy Klobuchar és Elizabeth Warren is verte. Sanders a latinók segítségével valósággal letarolta Nevadát, az ex-alelnök itt már adott életjelet magáról, második helye után Biden comebackről kezdett kommunikálni a csapata.

A visszatérés, ahogy az a fekete szavazók miatt várható volt, Dél-Karolinában teljesedett ki Biden könnyű győzelmével.

Így érkeztünk el a szuperkeddhez, de előtte még voltak fordulatok.

Visszalépett a sok vizet egyébként sem zavaró Tom Steyer milliárdos. Ennél érdekesebb, hogy Pete Buttigieg is kiszállt, hogy aztán Bidennel közös színpadra állva támogatásáról biztosítsa párttársát, mindezt meglocsolva némi kinek kínos, kinek megható ömlengéssel arról, hogy például Biden szerint Buttigieg az egyik fiára emlékezteti, ennél nagyobb bókot ő pedig nem tud mondani. Amy Klobuchar is lefutotta ezt a kört, felfüggesztette saját kampányát és Biden mellé állt.

Biden pozíciói ezzel jelentősen javultak a szuperkedd előtt. Az egész előválasztás és egyben a demokrata párt törésvonala a mérsékelt vs balszárny csata, csakhogy a középutasok még egymással is versengtek, mert ezen a tengelyen Biden, Buttigieg és Klobuchar eredményeit gyengítette a szavazatok aprózódása.

A baloldalon enyhébben jelentkezik ez a probléma, mert ugyan Warren is ezt a szárnyat képviseli, de ott egyértelműen kiemelkedik Sanders.

Biden ezzel nagyobb eséllyel száll harcba a Sanders vezette ballal, főleg ha sikerül egyesítenie maga mögött a mérsékelteket, de még belerondíthat a matekba egy milliárdos. Michael Bloomberg a saját vagyonából fék nélkül önti a dollármilliókat a szuperkedden választó államokba, és hivatalosan csak most száll be a küzdelembe, aki annyira nem a balszárnyhoz tartozik, hogy riválisai szerint konkrétan republikánus – egyébként Bloomberg tényleg tagja volt a másik nagy pártnak.

A legvalószínűbb, hogy nem lesz győztes

A FiveThirtyEight szerint az inkább liberális Kaliforniában 35-25-re vezet Sanders Biden előtt, Warren 17, Bloomberg 15 százalékon áll. Az inkább konzervatívabb Texasban hibahatáron belüli a verseny: Biden 30, Sanders 29, Bloomberg 19, Warren 13 százalék.

Szövetségi szinten a FiveThirtyEight átlaga szerint Sanders a legnépszerűbb:

  1. Sanders – 28,9 százalék
  2. Biden – 18,1 százalék
  3. Bloomberg 14,6 százalék
  4. Warren 12,4 százalék

Az eddig megszerzett delegáltakat tekintve az állás:

  1. Sanders – 60
  2. Biden – 54
  3. Warren – 8
  4. Bloomberg – a szuperkedden lép be

Van viszont egy ezeknél is érdekesebb és a végkimenetelt tekintve relevánsabb mérőszáma a FiveThirtyEight-nek.

Arra a kérdésre ugyanis, hogy ki nyeri meg a demokrata előválasztást, az a válaszuk, hogy

Bidennek 31, Sandersnek 8 százaléknyi sansza van. A legesélyebb 61 százalékkal az a verzió, hogy nem lesz győztese a folyamatnak.

Senki nem nyeri meg a választást, mi ez a hülyeség?

Jelenleg az a forgatókönyv tűnik a legvalószínűbbnek, hogy egyik aspiráns sem szerez annyi delegáltat a nyári konvencióra, hogy abszolút többséggel övé legyen a jelöltség. Ez egy nyílt jelölőkongresszust hozna magával, ami első körben Sanders számára tűnik végzetesnek.

Ebben az esetben képbe kerülnek azok a szuperdelegáltak, akik kötetlen mandátummal, tehát személyes preferencia alapján szavaznak. Tekintve, hogy a demokrata pártelit egyértelműen Biden mögött áll, nem fogadunk túl nagy lutrira, ha azt mondjuk, hogy ebben az esetben ő küzdhet meg a Fehér Házért Donald Trumppal.