Külföldiek jegyezték le a devizakötvényeinket

Külföldiek jegyezték le a devizakötvényeinket

Az április 23-án kibocsátott, kétszer 1 milliárd euró összegű devizakötvényeket

teljes egészében külföldi intézményi befektetők

jegyezték le – derül ki az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) megkeresésünkre adott válaszából. Mint arról korábban beszámoltunk, a fiskális kormányzat visszakozásként is felérő lépést tett, és az államadósság-szerkezet (a teljes közgazdász szakma által támogatott) „forintosítása” után ismét – az árfolyamkockázatnak is kitett – devizapapírokat bocsátott ki.

Nagyot ugrott a devizában fennálló államadósság, nő az árfolyamkockázat

Sikeresnek ítélte a mai devizakötvény-kibocsátást Varga Mihály pénzügyminiszter. Magyarország kedvező kamatozás és magas befektetői érdeklődés mellett összesen 2 milliárd euró értékben bocsátott ki 6 és 12 éves futamidejű államkötvényeket - jelentette be a tárcavezető a Portfolió tudósítása szerint. Mint arról tegnap beszámoltunk, az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) 1 milliárdról 4 milliárd euróra emelte a devizakötvény-kibocsátási keretet.

Az ÁKK finanszírozási tervében eredetileg csupán 1 milliárd eurónyi devizakötvény-kibocsátás szerepelt, ez a miniszterelnöki évértékelőben is elhangzott zöldkötvények értéke lett volna. Varga Mihály pénzügyminiszter a Menedzsment Fórumnak adott február végi interjújában azt mondta, ezekért a 3-5 éves futamidejű papírokért első körben kínai és japán intézményi befektetők érdeklődnek, az ebből befolyó összegből pedig a kormányzat csak környezetvédelmi beruházásokat valósíthatna meg.

Ezt az 1 milliárd eurós keretet emelték meg április végén 4 milliárdra, melyből 2 milliárdnyi magyar devizakötvényt már el is adtak. A kötvények 6, illetve 12 éves lejáratúak, kamatuk fix évi 1,125, illetve 1,625 százalék. Az Index összeállítása szerint – mivel diszkont értéken történt a vásárlás – a hozamot a hasonló futamidejű német kormánykötvényekhez érdemes mérni: a hozamfelár 188, illetve 226 bázisponttal magasabb, mint a hasonló lejáratú német kötvényeké.