Oktatási kerekasztal - A DK szerint a pártok közti egyeztetés nem időszerű

Oktatási kerekasztal - A DK szerint a pártok közti egyeztetés nem időszerű

Egyelőre erősen hiányosnak tűnik a Jobbik által november 2-ra, szerda reggelre összehívott oktatási kerekasztal.

Ahogy arról beszámoltunk, Ander Balázs már az október 23-ai tömegtüntetés napján közölte, a Jobbik összehívja az oktatási kerekasztalt, amellyel kapcsolatban Brenner Koloman csütörtök reggel megerősítette, elküldték az ellenzéki frakcióknak a meghívót. 

Kíváncsiak voltunk a pártok első benyomásaira, így körkérdéseket küldtünk minden parlamenti frakciónak a szándékaikkal kapcsolatban.

Ott lesznek-e szerdán, illetve milyen javaslatokkal, reményekkel érkeznek?

A kormánypárti frakciókon kívül a Mi Hazánk, a Párbeszéd és az LMP nem élt a a lehetősséggel, ugyanakkor információink szerint a hivatalos részvételi szándékot október 31-ig, hétfőig kell jelezniük a Jobbik irányában. 

"Az MSZP részt vesz a frakciók közötti egyeztetésen"

- közölték a szocialisták, azt ugyanakkor még nem árulták el, milyen tervekkel ülnek le a kerekasztalhoz.

A Momentumnál ugyanakkor egyelőre még nem született döntés a részvétellel kapcsolatban. Ezt a frakciónál azzal magyarázták, hogy az eseményről csak a csütörtök délelőtt szereztek tudomást, nem volt idejük még kialakítani az álláspontjukat. De hozzátették, hogy jelzik majd a szándékukat.

"A Momentum számára az oktatás ügye kiemelten fontos, ezért is kezdeményeztünk november 2-ára egy oktatással kapcsolatos vitanapot a Parlamentben, az oktatási, diák- és pedagógus szervezetekkel pedig folyamatosan tartjuk a kapcsolatot"

- írták. 

Aznap 11-kor kezdődik a parlamenti ülés, és a Jobbik, az LMP, a DK és az MSZP által is támogatott "Gyermekeink jövőjéről, a közoktatás minőségéről és feltételrendszeréről" szóló országgyűlési vitanap várhatóan délután 4 körül veszi kezdetét.

"Az Árnyékkormány természetesen részt fog venni a diákszervezetek és a szakmai szervezek által szervezett oktatási kerekasztalon, a részvételre Barkóczi Balázs oktatási és kulturális árnyékminisztert jelöltük ki. A szakmai szervezetek és diákszervezetek nélkül szervezett egyeztetéseket nem tartjuk időszerűnek"

- ezt már a DK sajtóosztálya válaszolta az Alfahírnek. 

Az ügyesen megfogalmazott válaszból tehát leszűrhető (az is), hogy a DK az oktatási kerekasztal jelenlegi formájában (tehát a frakciók közti szakmai egyeztetésen) nem fog részt venni.

A Jobbik portálunknak az oktatás területén fellelhető forráshiány kipótlásával, valamint a kerettanterv átgondolásával indokolta a kerekasztal összehívását. 

"A tanári pálya mára egy drága hobbivá vált, ezért is tartjuk prioritásnak, hogy a tanári fizetésből meg lehessen élni.

Fontos viszont leszögezni, hogy az oktatás felvirágoztatása nem négyéves ciklusokban mérhető rövid távú cél, hanem nemzetstratégiai célú, hosszú távú, kemény munkát igénylő folyamat. Ehhez szükség van arra, hogy jól felkészült, szakmailag kiemelkedő, munkájukra hivatásként tekintő pedagógusok válasszák a tanári pályát. Végül, de nem utolsó sorban szeretnénk értekezni a 21. századi módszerek oktatásba való integrálásáról, az iskolaközpontok és a falusi kisiskolák kérdésköréről, valamint sok más, apróbb témáról is" - írták. 

A párt ugyanakkor csak részben optimista.

"Ahogy a kormány eddig sem volt nyitott a párbeszédre, úgy nem leszünk meglepődve - bár elfogadni ezt a fajta hozzáállást továbbra sem tudjuk -, ha a továbbiakban is így tesznek. A civilekkel, diákokkal és ellenzéki pártokkal azonban azért fogunk küzdeni, hogy az oktatás helyzetét napirenden tartsuk"

- hangsúlyozta a Jobbik.

Frissítés: 

Ahogy minden ellenzéki párt, úgy az LMP is meghívót kapott a Jobbik által összehívott oktatási kerekasztalra. Mi nem fogunk menni 

jelezte Ungár Péter, az LMP társelnöke és frakcióvezetője a Facebook-oldalán