Aki tiszta közéletet és élhető viszonyokat akar, annak Dombóváron is a Jobbikra kell szavaznia

Fenyvesi Csaba szerint csak az ellenzéki párt garantálhat valódi változást.

A kireszavazzunk.hu adatai szerint Tolna megye 2. számú választókörzetében önnek van a legtöbb esélye az ellenzéki jelöltek közül, hogy kiüsse a nyeregből a Fidesz képviselőjét, Potápi Árpádot, ám április 8-a így sem ígérkezik könnyű küzdelemnek. Hogy érzi, Hódmezővásárhely után számíthat a baloldali szavazók vagy a csalódott kormánypártiak támogatására?

Hódmezővásárhely kicsiben megmutatta, hogy a szavazók bölcsen belátták, el kell menniük szavazni, ha változást akarnak. Én bízom a választók bölcsességében, úgy gondolom, hogy már nem lehet megvezetni Őket a hamis adatokkal és hírekkel.

"Ezért, akinek elege van a korrupcióból, valódi elszámoltatást és változást akar, az pártszimpátiától függetlenül esélyt fog adni a Jobbiknak és nekem."

Első lépéseink között szerepel a mentelmi jog megszüntetése, a politikusoknak dupla büntetőjogi felelősség bevezetése, a nulladik pontunk pedig a teljes körű elszámoltatás és a titkosítások feloldása. Tiszta vizet kell önteni a pohárba, hogy 28 év után végre megszűnjenek a találgatások, és kiderüljenek a tények.

Akkor önt valószínűleg nem lepte meg Karácsony Gergely legfrissebb kijelentése, miszerint, ha rajta múlna, ő meghagyná tisztségében Orbán Viktort.

"Igen, sajnos Botka Lászlónak igazat mondott, amikor bevallotta, hogy az MSZP nem akar kormányt váltani, csak nagyobb szeletre vágyik a tortából."

A szocialista párt sajnos továbbra is megalkuvók gyülekezete, akiket szintén csak az emberek lenyúlása érdekel.

"Karácsony kijelentésének fényében még nagyobb szükség van rá, hogy a változást, tisztaságot, elszámoltatást támogató szavazók a Jobbikra voksoljanak."

Jól látszik, hogy a baloldalon már egyfajta Fidesz-KDNP-MSZP-Együtt nagykoalíciós kormányzásban gondolkodnak, hogy az elszámoltatás és a közélet - őket is érintő - megtisztulása ne valósulhasson meg.

Potápi Árpád 2014 közepén Tolna megye útügyi biztosa volt, ez azonban nem igazán látszik meg a vidéken, járjon az ember a régió bármely szegletében, mindenhol borzalmas állapotban van az infrastruktúra, és az a kevés fejlesztés is, ami történt meglehetősen sok kívánni valót hagyott maga után. Mit árul el ön szerint ez a fideszes ellenfele lobbierejéről, illetve munkakedvéről?

"Egyértelműen gyengeséget és nemtörődömséget."

Még az elhanyagolt dél-dunántúli régióban is a mi választókerületünk ez egyik legmellőzöttebb terület, ami részben az ő színvonaltalan tevékenységének köszönhető. Ez is azt mutatja, miért nem s azt bizonyítja, miért nem szabad karrierpolitikusokra teljes embert igénylő feladatot bízni.

"Az országgyűlési képviselőség teljes embert kíván, nem fér bele még egy államtitkárság, illetve több felelős beosztás (bizottsági tagságok, igazgatótanácsi pozíciók, sportelnökségek)."

Jellemző, hogy ez a mai rendszerben teljesen elfogadott, épp ezért kormányra kerülve ezen is azonnal változtatnunk kell. Mind a választókerület útjainak állapota, mind a vasúti és közúti tömegközlekedés rendkívüli módon leromlott az elmúlt években - még az 1990-es állapotokhoz képest is, ami elfogadhatatlan.

"E problémák megoldása nem véletlenül szerepel kiemelt helyen a programomban."

Valami más is bűzlik azonban a választókerületben: a cikói hulladéklerakó korántsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az üzemeltető cég pedig óriási veszteséggel vitte a telepet. Mit lehet tudni most a lerakó sorsáról?

"Jó magyar szokás" szerint a létesítmény nem tud rendeltetésszerűen működni, teljes mértékben soha nem is tudott. Ennek oka, hogy már a kivitelezés során rendkívül komoly hibákat vétettek: a szennyvíz-tisztítás megoldatlan, és komoly repedések formájában több szerkezeti hiba is nyilvánvalóvá vált. Természetesen ennek a bajnak sincs gazdája, nehogy megtörténhessen a tényleges felelősségre vonás, de mi ezt sem fogjuk elmulasztani.

Ahogy Tolna megye egészében, úgy Dombóváron és környékén is éreztetik hatásukat a magyar gazdaság és az egészségügy leromlásának következményei: kevés a munkahely, magas az orvoshiány és hosszúak a várólisták. A Fidesznek azonban úgy tűnik, hogy csak a választások közeledtével lett fontos, hogy fejlesztéseket ígérjenek például a dombóvári kórháznak. Mi lehet az oka, hogy nyolc évig erre nem került sor, illetve, hogy munkahelyteremtésről továbbra sincs szó?

Dombóváron még nagyobb problémák vannak, mint például Bonyhádon.

"Az elmúlt években semmilyen jelentős munkahelyteremtés nem történt, a meglévő állások pedig szinte kivétel nélkül csak annyit fizetnek, amiből még éppen nem halnak éhen az emberek."

Ha valaki megbetegszik, hatalmas anyagi terhekkel kell szembenéznie, ami a gyógyulást is jelentősen hátráltatja, hiszen az emberek jellemzően előbb mennek vissza dolgozni a pénz és a stressz miatt, de a gyógyszerek közül sem mindegyiket tudják megfizetni.

A választókerületben, főleg Dombóváron és környékén, kiemelt szükség van egészségügyi fejlesztésekre, hogy biztosítani tudjuk a kellő színvonalú alapellátást: építészeti és technikai beruházások egyaránt kellenének, nélkülözhetetlen a háziorvosi rendelők és a mentőállomás felújítása, bővítése, és a sor még hosszan folytatható.

"Valós, a nettó fizetésben is jelentkező, jelentős mértékű béremelésre is nagy szükség van, mert a szakképzett munkaerő már most is nagy számban vándorol nyugatra, ahol mind anyagilag, mind erkölcsileg megbecsülik Őket."

A kormánypárti fogadkozásokról annyit, hogy azok csupán a választásokra időzített ígéretek, melyekkel csupán a tényleges munkát akarják újabb négy évig elodázni, hiszen szerintük minden rendben van az egészségügyben.

Ahogy a kormánykommunikációból tudjuk, az egész ellenzéket Soros György mozgatja, Potápi Árpádnak még tavaly decemberben is roppant fontos volt, hogy kifejezze ebbéli aggodalmait. Ön már kitalálta hány embert szeretne letelepíteni Dombóváron és környékén? A térségre vonatkozó Soros-terve is van már esetleg?

Hogy letelepítési terve kinek van, az a KSH adataiból egyértelműen látszik, hiszen 2010 óta nem a Jobbik, hanem a Fidesz engedett be több mint 50 ezer embert - letelepítési kötvényekkel, oltalmazotti státuszban vagy "bevándorolt, letelepedett menekültként" -, akik közül a Választási Hivatal adatai szerint több mint 24 ezren már szavazati joggal is rendelkeznek.

"Ezzel jócskán túlteljesítettek bármiféle brüsszeli kvótát, ráadásul úgy, hogy a bevándorlásellenes propagandára eltapsoltak 22 milliárd forintot, aminek bőven lett volna helye máshol."

Potápi Árpádot természetesen nyílt levélben kértem számon ezekről a tényekről, de a kormányzatra általában jellemző arroganciával még arra sem vette a fáradtságot, hogy válaszoljon, ezzel pedig a saját szavazóit is semmibe vette, hiszen ők ugyanúgy megérdemelték volna, hogy végre tisztán lássanak a kérdésben, mint bárki más.