Jogerősen pert nyertünk a kisnyilasozó, a képviselőkön sárga csillagot kereső Dömötör Csaba ellen

Jogerősen pert nyertünk a kisnyilasozó, a képviselőkön sárga csillagot kereső Dömötör Csaba ellen

Nem volt egyszerű, de sikerült,

jogerősen pert nyert az Alfahír a Fővárosi Ítélőtáblán a kisnyilasozó Dömötör Csaba propagandaállamtitkárral szemben. 

Több mint egy évvel ezelőtt, 2021. február 23-án jelent meg egy cikkünk egy kérdéssel a címében:

"Meddig kisnyilasozhat még a korábban a képviselőkön sárga csillagot kereső Dömötör Csaba?"

Meddig kisnyilasozhat még a korábban a képviselőkön sárga csillagot kereső Dömötör Csaba?

A hétfői napirend előtti felszólalások során Rogán Antal propaganda államtitkára, Dömötör Csaba ismét átlépte a jóízlés legelemibb határát, amikor Jakab Péternek, a Jobbik miniszerelnök-jelöltjének válaszolt. A zsidó származását nyíltan vállaló, a Holokauszt áldozatairól a gettó bejáratánál is megemlékező jobbikos politikust egy agresszív nyilashoz hasonlította, csak azért, hogy bebizonyítsa, hogy Gyurcsány Ferenc áll az ellenzék mögött.

Ebben az anyagban arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a zsidó származását nyíltan vállaló Jakab Pétert egy agresszív nyilashoz hasonlította Dömötör Csaba, mindezt úgy, hogy a Jobbik elnökének felmenője Auschwitzban lelte a halálát.

"Azzal, hogy az "őszödi szemkilövető" összetákolta a baloldali koalíciót, jól láthatóan kialakult egy munkamegosztás is a baloldalon és ebben a Jobbikra és személy szerint Önre, az agresszív nyilas vagy agresszív ávós szerepét osztották, akinek semmi más dolga nincsen, csak gyűlöletet gyűjteni, gerjeszteni még ott is ahol korábban nem volt"

- Dömötör Csaba ezen mondataira

Kövér László házelnök jellemző módon nem reagált, és nem vette védelmébe az Országgyűlés méltóságát és tekintélyét. 

Ebben a cikkünkben felidéztük azt is, hogy nem ez az első eset, amikor Dömötör Csaba vállalhatatlan kijelentésekre ragadtatta magát az Országházban.

2019-ben például sárga csillagokat keresett az ellenzéki képviselőkön.

„Hol vannak most a sárga csillagok? Látok kitűzőket, de nem látom a sárga csillagot”

- fogalmazott akkor a fideszes politikus. 

Dömötör Csaba a szembenézés helyett bírósághoz fordult, mert szerinte megsértettük a
jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát azzal, hogy azt a valótlan tényt állítottuk, miszerint a holokauszt áldozatait gúnyoló, de emléküket mindenképpen degradáló kijelentést tett.

Emellett 1 millió forint sérelemdíj megfizetését is kérte a kiadónktól. 

Azt próbálta a bíróságon bebizonyítani, hogy ő a Kormány nevében eljárva a parlamenti felszólalásában egyáltalán nem utalt a holokausztra és annak áldozataira sem; közvetlenül vagy közvetetten nem tett olyan kijelentést, amely a holokauszt áldozatait gúnyolná, emléküket kicsinyítené vagy leértékelné. 

(Amely szerintünk alapból nem lehet igaz, hiszen a nyilasoknak volt köze magyar állampolgárok módszeres elpusztításához, Jakab Péternek pedig nyilván nem, és még egy-egy durvább hangvételű parlamenti felszólalást sem lehet összehasonlítani egy gyilkosággal - a szerk.)

Az pedig valóban furcsa védekezés: hogy

ő Magyarország Kormánya nevében eljárva tett észrevételt, ezért az általa elmondottakat a Kormány álláspontjának kellett tekinteni.

Ugyanakkor hiába érveltünk azzal a bíróságon, hogy ezeket a kijelentéseket Dömötör Csaba valóban elmondta, amiről még az Országgyűlési Napló is megemlékezett, elsőfokon az államtitkár győzött. A jóhírnévhez fűződő személyiségi jogának megsértése miatt többek között 500 ezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelezték az Alfahír kiadóját. 

A fellebbezésünk után azt szerettük volna bebizonyítani, hogy a cikkünk nem egy véleménynyilvánításba burkolt tényállítás.

Jogi képviselőnk arra világított rá, hogy Dömötör Csaba korábbi nyilatkozata – sárga zsidó csillagok „hiányolása” az ellenzéki képviselőkről – és a köztudottan zsidó felmenőkkel rendelkező Jakab Péter agresszív kisnyilasnak nevezése alapot adtak annak a véleménynek a kifejtésére, hogy a holokauszt áldozatait gúnyolta, de legalábbis emléküket degradálta. A felperes államtitkár ugyanis azt a sárga csillagot „hiányolta”, amelyet nem csak a gettókban, de a koncentrációs-, valamint a haláltáborokban is hordaniuk kellett a zsidó származású embereknek. A felperesnek ez a kijelentése annak idején komoly visszhangot keltett, nem nevezhető ízlésesnek, joggal tekinthető úgy, hogy a holokauszt áldozatainak emlékét sérti. Az pedig köztudomású, hogy a nyilasok milyen szerepet játszottak a deportálásokban, a sárga zsidó csillagot viselő honfitársaink elleni atrocitásokban. Egy olyan személyt hozzájuk hasonlítani, akinek a holokauszt az ártatlan, meggyilkolt felmenői miatt a személyes tragédiája is, azon túl, hogy döbbenetes érzéketlenség, nevezhető a holokauszt áldozatai emléke degradálásnak. Nem túlzás, semmiképpen sem minden ténybeli alapot nélkülöző erre az áldozatok gúnyolása kifejezést használni - ezt érvelést végül elfogadta a Fővárosi Ítélőtábla. 

Egyrészt megállapították, helytálló volt a fellebbezésünk, az elsőfokú bíróság téves jogértelmezéssel jutott arra, hogy a keresettel vitatott cikkünk véleménynyilvánításba burkolt tényállításnak minősülne. 

De ami ennél is fontosabb, hogy  a jogerős ítéletben azt is kimondták, hogy az adott esetben az alperes

Alfahír "értékítélete a felperes parlamenti felszólalásaihoz kapcsolódott, nem tartalmazott öncélú, a közügyek vitatásán túli közlést, és kifejezésmódja mentes volt a megalázó, bántó, sértő kifejezések használatától"

(így is lehet újságot írni - a szerk.).

A jóhírnév megsértésének törvényi tényállásban megfogalmazott elemei nem teljesültek, ezért a Fővárosi Ítélőtábla az első fokú ítéletet megváltoztatta, és

Dömötör Csaba keresetét teljes egészében elutasította.

Ja, és persze így egy fillért sem kell fizetnünk a Jakab Pétert kisnyilasozó, korábban pedig a képviselőkön sárga csillagot kereső Dömötör Csabának.