Konfliktus lehet Trump és az amerikai hadsereg között?

A Trump-adminisztráció alapvetően negatívan vélekedik a zöld energiaforrásokról, ezt leginkább az bizonyítja, hogy Steve Bannon (stratégiai főtanácsadó) kifejezetten őrültségnek nevezte ezeket. Ugyanakkor a Védelmi Minisztérium folyamatosan növeli az ilyen forrásoknak a szerepét a hadseregben.

A világ egyik legnagyobb katonai erejének hatalmas üzemanyag-szükséglete van, így folyamatosan keresnek olyan alternatív megoldásokat, melyek csökkentik a gázolaj felhasználást. Emellett biztonsági szempontok is vezérlik őket, ugyanis egy zöld energiákat használó konvoj kevésbé sebezhető a háborús övezetekben, mint az, amelyik hordószámnyi olajat visz magával.

A tengerészetnél már elterjedtek a hibrid hadihajók, melyek ötvözik a gáz- és elektromos hajtást. Ez már csak azért is megkönnyíti a dolgukat, mert kevesebbszer kell üzemanyagot vételezniük, ezzel egyenes arányban növekedhet a bevetési idő. Arról nem is beszélve, hogy például egy napelemes hajóval sokkal könnyebben lehet lopakodni, mint egy olyannal, amelyiknek dübörögnek a motorjai. A másik példa, ami alátámasztja a gázolaj háttérbe szorításának szükségességét a USS Cole elleni 2000-es támadás. Emlékezetes, hogy az al-Kaida akkor mért csapást a hajóra, mikor az üzemanyagkészleteit töltötte fel egy jemeni kikötőben.

Egyre több zöld projekt

A Pentagon jelentése szerint a megújuló energia alapú áramtermelő kapacitásokat megduplázták a fegyveres erőknél 2011 és 2015 között. Az ezzel kapcsolatos projektek száma háromszorosára nőtt, ennek köszönhetően a hadsereg amerikai területen már akkor is képes fenntartani áramellátását, ha a villamosenergia hálózat üzemképtelenné válna.

Ezzel párhuzamosan olajfelhasználásuk 20 százalékkal csökkent. Az viszont nem egyértelmű, hogy ez a bevetések számának mérséklődésével, vagy a zöld energiák terjedésével köthető össze.

Mit gondol erről Trump?

Trump többször is keményen támadta a megújuló energiaforrásokra vonatkozó projektek támogatását és kiállt a fosszilis anyagok használata mellett.

A Reuters azt írja, hogy a katonai vezetők abban bíznak, hogy az elnök nem fogja keresztül húzni a terveiket. Ebben Jim Mattis védelmi miniszter lehet a kulcs, ő régóta amellett kampányol, hogy csökkenteni kellene a hadsereg olajfüggését.

A Trump-adminisztráció konzervatívabb tagjai viszont nem támogatják ezt a fajta reformot.