Drogcsempészeket végeznek ki Indonéziában

"A kilenc elítélt kivégzésére éjfél után fog sor kerülni" - közölte sajtótájékoztatóján Muhammad Prasetyo. A golyó általi kivégzést a Nusakambangan sziget szigorúan őrzött börtönében hajtják végre.

A főügyész szóvivője elmondta, a halálsoron lévő csempészek helyi idő szerint este nyolc óráig fogadhatnak látogatót. Az illetékesek, az ügyészek és a kivégzőosztag összes tagja a helyén van - mondta a tisztségviselő. Tucatnyi mentőautó is érkezett a börtönhöz, ezek közül több koporsót szállított. 

A kivégzésre váró külföldiek között ausztrál, brazil, nigériai, francia és Fülöp-szigeteki állampolgárok vannak. Az elmúlt napokban egyre nagyobb diplomáciai nyomás nehezedett az indonéz kormányra, többek között Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Francois Hollande francia elnök, valamint Tony Abbott ausztrál kormányfő is arra kérte Jakartát, hogy rendeljen el moratóriumot a kivégzésekre.

Indonéziában rendkívül szigorúan büntetik a drogcsempészést, és gyakran végeznek ki kábítószercsempészeket. Az országban több mint 130 ember van a halálsoron, többnyire kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt, mintegy harmaduk külföldi állampolgár.