Stummer a Dunaferr-ügyről: "Ez egy sok éve húzódó szappanopera, ami Dunaújvárosban megy"

Stummer a Dunaferr-ügyről: "Ez egy sok éve húzódó szappanopera, ami Dunaújvárosban megy"

Mint azt korábban megírtuk, nagyjából 50 rendőr volt készültségben a Dunai Vasműnél, miután péntek este egy legalább 50 fős biztonságiaknak tűnő csoport akart bejutni a dunaújvárosi gyárba. A Dunaferr közleményében azt írta, a "toborzott zsoldoscsapatot" a hatóságok feltartóztatták. Mint utóbb kiderült, tulajdonosi jogvita állt az eset hátterében.

Kedden Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője volt az ATV Start vendége, mely során kifejtette az esettel kapcsolatos véleményét, miszerint nem csupán nemzetbiztonsági, hanem gazdaságbiztonsági kockázata is van a Dunaferr-ügynek.

A Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke a műsorban elmondta, szerinte

egészen elképesztő, hogy Magyarországon 2021-ben ilyen megtörténhet, hogy egy átlagos vidéki kisváros éli a mindennapjait, és akik a főúton közlekednek egyszer csak arra lesznek figyelmesek, hogy rendőrök lepik el a várost, fekete ruhás, kopaszra borotvált, tagbaszakadt emberek pattannak ki az autókból. Senki nem tudja, hogy mi történik, megbénulnak a be- és kivezető útjai a városnak.

Stummer hozzáfűzte, mikor olvasta az erről szóló híreket, nem hitte el, hogy ilyesmi tényleg előfordulhat Magyarországon.

Magánhadseregek önbíráskodásával fenyeget a Dunaferr körüli orosz-ukrán háború

A péntek estinél még nagyobb, 6-800 fős biztonságiőr-csapat bevetését ígéri Mikó István, aki a megbízó Steelhold Limited meghatalmazottja, jogi képviselője. Az ukrán hátterű, de Cipruson bejegyzett Steelhold állítása szerint ő az ISD Dunaferr Zrt. többségi tulajdonosa. Mikó az Indexnek eljuttatott közleményében az önbíráskodásnak tűnő lépést azzal indokolta, hogy

Úgy látja, két okból adódik, miért is van komoly gazdaságbiztonsági kockázata az ügynek:

  • egyrészt a Dunai Vasmű profiljából, avagy mit gyártanak ebben a gyárban,
  • másrészt pedig abból, hogy ez mégiscsak hazánk egyik legmeghatározóbb munkáltatója.

Mint mondta, nagyon sok munkahelyről van szó, hiszen a cégnél 4300 ember dolgozik, de ezen kívül is több ezren, ideértve például a beszállítókat is. Épp ezért, mint arról beszámolt, a tegnapi nap folyamán a magyar elhárításhoz fordult, így

az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójától kértem egy soron kívüli tájékoztatást, hogy mondják el, mi az, amit tudnak ők egyáltalán erről.

- fogalmazott Stummer, hozzátéve, hogy egyelőre még nem kapott választ.

Ezzel párhuzamosan az ellenzéki politikus arra kérte Halász Jánost, a Nemzetbiztonsági Bizottság fideszes alelnökét, hogy mihamarabb tájékoztassa arról, hogy ők négy fideszes tagként, mikor tudnak a bizottság rendelkezésére állni egy rendkívüli ülés keretében.

Érvelése szerint azért is van szükség a kormánypárti tagokra is, mivel

a hét főből álló bizottság csak velük tud határozatképesen működni és döntést hozni ebben az ügyben is.

Stummer bízik benne, hogy erre minél előbb sor kerülhet, és egyúttal el tudja hívni az ülésre Kálló Gergelyt, a térség országgyűlési képviselőjét, hogy ő is kellőképp tájékozódhasson.

Kemény okirat-hamisítási botrány lehet a Dunaferr-ügy hátterében

Az ISD Dunaferr Zrt. jogi képviselője szerint egyes személyek szemmel láthatóan hamis, hamisított meghatalmazással akarnak irányítást szerezni a Dunai Vasmű fölött. Nagy Péter ügyvéd az erre vonatkozó dokumentumokat meg is mutatta a Dunaújvárosban hétfőn tartott sajtótájékoztatóján, egyben kérte, hogy - az ügyben nyomozó hatóságok kérése alapján - arról a sajtó részéről ne készüljön fénykép- és videófelvétel.

Arra a kérdésre, hogy nyugodttá váltak-e keddre az ügy körüli viszonyok, Stummer úgy felelt, szerinte semmi oka nincs a városért is felelős Kállónak arra, hogy nyugodt legyen:

Ez egy sok éve húzódó szappanopera, ami Dunaújvárosban megy.

Mint fogalmazott, "jogász legyen a talpán, aki kibogozza", hogy pontosan milyen tulajdonosi változások és viták zajlottak az elmúlt időszakban.

Hozzátette azt is, hogy úgy gondolja,

A gond az, hogy Magyarország kormányának, amely egyébként ilyen mértékben uralja a magyar gazdaságot vagy tudja a gazdasági eseményeket mozgatni és irányítani, ennek a kormánynak viszonylag rövid idő is elég lenne ahhoz, hogy rendezze ezt a dolgot és mégsem teszi.

Szóba került Stummer János - Kálló Gergellyel közösen tartott - vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzott azon kijelentése is, miszerint ideje volna, ha Kubatov Gábor "megkötné kutyáit, és nem fenyegetnék a verőemberei a dunaújvárosi embereket".

Dunaferr-ügy: "Jól tenné Kubatov Gábor, ha megkötné a verőembereit"

Ahogy korábban beszámoltunk róla, körülbelül 50 rendőr volt készültségben a Dunai Vasműnél, miután péntek este egy 50-60 fős biztonságiakból álló csoport akart bejutni a városba. A Dunaferr közleménye szerint „az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója - valamint számos fenyegető üzenet - után fizikai agresszióra készült Mikó István és csapata.

A jobbikos politikus szerint "az a kör, amely megjelent pénteken a városban, az már korábban is exponálta magát, megjelent a magyar nyilvánosságban, például a Ligetnél történt atrocitás ügyében".

Stummer úgy véli, maga a módszer is ugyanaz.

Van egy konfliktusos helyzet, megjelennek a bőrfejűek, a tagbaszakadt emberek és próbálják a dolgot elrendezni

- fejtegette, hozzáfűzve, hogy

mind a személyes kapcsolati háló, mind a módszer arra enged következtetni, hogy ez a Fidesz pártigazgatóságán dőlt el.

Mindenesetre azt reméli, amint megjelenik a magyar elhárítás a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén, akkor egyértelműen cáfolni tudják majd ezt az állítást. Emellett pedig abban is reménykedik, hogy

Magyarország kormánypártja nem vetemedik arra, hogy miközben meg kellene védenie a magyar embereket és biztonságukat, ahelyett félelmet kelt, fenyeget és olcsó politikai haszonszerzés céljára használja őket.