A Jobbik elnöksége visszahívja Dúró Dórát

A képviselő asszony átgondolja, hogy képviselő maradjon-e.

A Jobbik Országos Elnöksége visszahívta országgyűlési képviselői tisztségéből Dúró Dórát – írja közleményében a párt vezetősége.

Mint ismeretes, az Országgyűlés megalakulásának napján minden jobbikos képviselő letette külön esküjét (amit saját kezűleg is aláírtak) a Szent Koronára, amelyben az alábbi mondat is szerepel: „amennyiben a Jobbik Országos Elnökségének kétharmados döntése szerint alkalmatlanná válok, úgy képviselői mandátumomat azonnal visszaadom. Isten engem úgy segéljen!” – áll az elnökségi kommünikében.

Dúró Dórát a Jobbik frakciója nagy szavazattöbbséggel (20 igen, 4 nem, 1 tartózkodás, 1 érvénytelen) tegnap zárta ki soraiból. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője sajtótájékoztatóján azt közölte, „bizalmi válság” alakult ki Dúró Dórával szemben. Mint fogalmazott: „nem a véleménykülönbség, hanem a kongresszus után történtek miatt döntöttünk így”. Mirkóczki szerint Dúró csatakozása a Toroczkai László-féle platformhoz „legitimálta a bomlasztást”.

Kizárták Dúró Dórát a Jobbik frakciójából, kész lemondani a mandátumáról

Dúró Dóra Toroczkai László elnökhelyettes-jelöltje volt a Jobbik május 12-i tisztújításán. A kongresszuson Sneider Tamást választották elnökké, ezt követően Toroczkai bejelentette: "Mi Magunk" néven platformot alapít a Jobbikon belül. A párt elnöksége szerint azonban ez az alapszabályba ütközik, így fegyelmi eljárást kezdeményeztek az alulmaradt elnökjelölttel szemben.

Este a képviselő asszony Facebook-posztjában azt közölte: kész visszaadni mandátumát. „(…) az elmúlt hónapokban már többször közeli realitássá vált számomra, hogy mással foglalkozzak, és el is kezdtem például intenzíven angolt tanulni, felsőfokú nyelvvizsgára készülve, hogy készen álljak egy civil életre (…)” – tette hozzá.

Ma délelőtt Toroczkai László, a párt korábbi elnökjelöltje Pongrátz Andrással közös közleményt tett közzé ugyancsak a közösségi oldalon, melyben azt kérték Dúrótól, ne mondjon le képviselői mandátumáról.

Még nem döntöttem el

– válaszolta arra a telefonos kérdésünkre, hogy visszaadja-e a mandátumot. Nagyon sok megkeresés érkezett hozzá, hogy maradjon a Parlamentben, illetve Pongrátz András és Toroczkai László közös közleménye miatt is átgondolja a maradást – tette hozzá lapunknak Dúró Dóra.

A képviselő az elnökségi döntés után közzétett Facebook-posztjában megerősítette azt, amit lapunk megkeresésére nyilatkozott, továbbá hozzátette, hogy mandátumának visszaadásáról való végleges döntése előtt beszélni kíván a most hazaérkező Pongrátz Andrással és a Toroczkai László által június 23-ára összehívott ásotthalmi gyűlés résztvevőivel.