Dúró: Miskolcon már megfordultak az etnikai arányok

Az oktatási és kulturális bizottság elnöke felhívta rá a figyelmet: a hátrányos helyzetű gyermekek tanítása és szakmához juttatása érdekében gyökeres szemléletváltozásra van szükség.

Dúró Dóra jobbikos parlamenti képviselő Pakusza Zoltán városi képviselővel Miskolcon tartott pénteki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre sem árulhatta el, hogy melyik szakközépiskolát kereste fel vidéki útjainak újabb állomásán. Elszomorítónak és felháborítónak nevezte, hogy egy szakmailag mélyen elkötelezett iskolaigazgatónak retorziótól kell tartania, ha az egy vezető ellenzéki politikussal nyíltan beszél a sokkoló valóságról és a kormányzat tehetetlenségéről. Dúró az intézményvezető tájékoztatása alapján elmondta, hogy bő két évtizede egy 25 fős osztályban a magyar diákokkal 2-3 roma fiatal tanult együtt a szakmunkásképzésben. Mára az arányok megfordultak. Jelentős problémát okoz, hogy a legtöbb esetben alulszocializált családokból kikerülő fiatalok szülei a legcsekélyebb érdeklődést sem mutatják gyermekeik tanulmányai iránt: az egyik pedagógus arról panaszkodott, hogy néhány szülőnél többet képtelenség elcsalogatni egy-egy szülői értekezletre. Annak ellenére van ez így, hogy ezeknek a gyermekeknek egyetlen lehetősége a kitörésre a tanulás és egy piacképes szakma magas szintű elsajátítása.

Nem segíti az oktatás feltételeinek javulását, hogy az állami tankönyvellátó (Kello) körül folyamatosan botrányok gyűrűznek. Dúró szerint a választható könyvek listájának további kurtítása és a Kello szakmai alkalmatlansága újabb zavarokat okozhat a tankönyvellátásban – különösen igaz ez a szakképzésre, tette hozzá. Csak hab a tortán, hogy a Klik még a tavaly szeptemberi „tankönyvpénzzel” is adós a tanároknak: az embertelen munkát megszervező pedagógusoknak még a könyvenkénti néhány forintjukat sem fizették ki. Hanesz József, a Klik elnöke is elismerte, hogy ezzel bizony „vannak gondok”.

A jobbikos bizottsági elnök látogatást tett a Herman Ottó Múzeum új részlegén, a Pannon Tenger Múzeumban is. A képviselőnő elismerően megjegyezte, hogy a látottak és hallottak alapján Miskolc egy rendkívül színvonalas és érdekes interaktív kiállítással lett gazdagabb. Az azonban kevésbé szívderítő, hogy aránytalan és igazságtalan az a rendszer, amelynek keretében az osztályok állami segítséget vehetnek igénybe az intézmények felkeresésében. Dúró ezért bejelentette, hogy az Országgyűlésben javasolni fogja a diákok múzeumi utaztatásának megkönnyítését.

Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora hivatalában fogadta a felsőoktatásért is felelős bizottság elnökét. Dúró Dóra az intézményvezetővel folytatott megbeszélés kapcsán rámutatott, hogy a Miskolci Egyetemnek továbbra is vitathatatlanul vezető szerepe lesz a régió életében. A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az elmúlt években közel felére apadt állami támogatás dacára megőrizze képzései színvonalát és versenyképességét.

Dr. Torma András rektor: Hatalmas megtiszteltetés a bizottsági elnök látogatása

Az anyagi terhek közül kiemelkedik a balliberális kormányok által az egyetemre erőltetett PPP-beruházások finanszírozása. Ezek állami kiváltása az utóbbi évek többszöri kormányzati ígérete ellenére sem történt meg. Torma András rektor többek között beszámolt arról is, hogy a pályázati pénzzel megtámogatott legújabb képzésükben azoknak a pedagógusoknak kívánnak felkészülést biztosítani, akik a legnehezebb sorsú családokból bekerülő gyermekek tanítását végzik. S a borsodi régióban erre különösen is nagy szükség van.
 
A Jobbik szakpolitikusa a miskolci intézményen kívül eddig az ELTE, a BME, a Semmelweis, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Debreceni Egyetem rektoraival tárgyalt; útjainak mindegyikén - a miskolcihoz hasonlóan - közoktatási és kulturális intézményeket is felkeresett. Dúró kérdésünkre megerősítette, hogy intézménylátogatásait folytatja, hiszen oktatási és kulturális téren is záloga a Jobbik kormányképességének a szakterületek intézményhálózatának és működésének a lehető legalaposabb ismerete.

[[nid:166955]]