Eddig voltak nagylelkűek a németek, lezárják a határaikat

 Felfüggesztik a schengeni-szerződést, visszaállítják a határellenőrzést.

A lap úgy tudja, hogy a kormány a hétvégén egyetértett abban, hogy Németország nem tud féktelenül befogadni több embert. Emiatt vasárnap az eddigiekhez képest meglepő intézkedéseket hozhattak:

Németország déli határain átmenetileg ismét határellenőrzést vezet be. A Spiegel Online szerint mindezt még a nap folyamán bejelenti Thomas de Maiziere belügyminiszter.
Az intézkedés válasz a kialakult menekültválságra, és egyben azt jelenti, hogy Németország átmenetileg felfüggeszti a schengeni megállapodást - fogalmazott a Spiegel Online. Mindez azt is jelenti, hogy
leállítják a Németország és Ausztria közötti vasúti közlekedést

Magyarországon maradhatnak

Amennyiben Németország valóban visszaállítja a határellenőrzést, akkor az osztrákok nyakán maradnak a menekültek. Így valószínűsíthetően Ausztria is le fogja zárni a határait, tehát a menekültek Magyarországon torlódhatnak fel.  

Nemrég még kioktattak minket

Az Ausztriába majd onnan Németországba érkező migránsok mind hazánkon keresztül jutottak el oda. A németek láthatóan már nem tudnak ennyi emberrel mit kezdeni, csak akkor érthetetlen, hogy miért várták el pont ugyanezt még néhány napja Magyarországtól.

Múlt héten az EP zöld frakciójának német képviselője rikácsolt egy nagyot a nemzetközi sajtónak a Keleti pályaudvaron a menekültek helyzetéről. Kétség kívül voltak problémák, de ha a világ egyik leggazdagabb országa, jelesül Németország nem tud megbirkózni ezzel az embertömeggel, akkor miért gondolták azt, hogy nekünk menni fog? Persze, okoskodni könnyű, akkor lehet megmutatni ki mire képes, amikor az ajtaján kopogtat sok ezer menekült. Jellemző, hogy a zöldek által vezetett Baden-Württemberg tartomány már csütörtökön elsőként jelentette be, hogy egyelőre nem fogad több menekültet, mert beteltek a kapacitásaik.

Múlt héten még mindenki befogadását hirdették

Németországban a politikai menedékjogra jogosult emberek befogadásának nincs felső határa, ugyanakkor mindazoknak, akik nem szorulnak védelemre, vissza kell térniük a hazájukba - erősítette meg Németország álláspontját a német kancellár egy alig több mint egy hetes lapinterjúban.

A politikai menedékjog alapvető emberi jog, és ez a jog "nem ismeri a menedékkérők számának korlátozását" - mondta akkor Angela Merkel.
Németországnak "erős, gazdaságilag egészséges országként megvan az ereje, hogy megtegye mindazt, ami szükséges" - tette hozzá a kancellár. Ugyanakkor "az embereknek van érzékük a méltányosságra, és elvárják, hogy Európában mindenki ugyanúgy elfogadja ezt a feladatot, mint mi"