Jobbik: valóban 500 ezer forintot kapjanak az egészségügyi dolgozók!

Jobbik: valóban 500 ezer forintot kapjanak az egészségügyi dolgozók!

Lukács László György, a Jobbik szakpolitikusa a magyar egészségügy napján, Semmelweis-nap alkalmából idézte fel, hogy koronavírus-világjárvány idején milyen kifejezetten nagy nyomás alatt, rengeteg munkával, és bizonytalanság közepette kellett dolgoznia az ágazat dolgozóinak. 

"A magyar egészségügyi dolgozók voltak azok, akik miatt az egészségügyben a védekezés sikeres volt, és Magyarországon úgy vészeltük át a járványt, hogy viszonylag kicsi károkat szenvedtünk el"

- hangsúlyozta a politikus.

Az országgyűlési képviselő szerint a járvány világított rá arra, és mondatja el velük újra, hogy az egészségügyi dolgozók helyzete, a mindennapjai nem egyszerűek. A kálváriájuk a rendszerváltozás óta tart, és a mindenkori kormányok elmulasztották az érdemi megbecsülést megadni nekik, legyen szó munkabérről, munkakörülményekről - tette hozzá.

2020-ban is azt látjuk, hogy az egészségügyben dolgozók fizetése a többi ágazathoz képest alacsony, az ápolók bére alig haladja meg a szociális dolgozók, a legrosszabbul fizetett közszolgálatban dolgozóknak a fizetését - hangzott el. 

A Jobbik megoldási javaslata, hogy nemcsak egy béremelésre, hanem egy kiszámítható, hosszú életpályamodellre is szükség van. Lukács László György hangsúlyozta, javítani kell a munkakörülményeken; kizsigerelve, eszköz- és emberhiányban dolgoznak a szakápolók, sokszor a törvényes munkarenden túl kell munkát végezniük, és kénytelenek másod-harmadállásokat vállalni, ami viszont az ellátásbiztonság rovására mehet.

A párt hisz abban, hogy egy erős állami egészségügyben van lehetőség egy kiszámítható életpályamodell, és a jobb munkakörülmények bevezetésére.

Lukács László György beszélt a napokban megérkező egyszeri bérkiegészítésről, amivel kapcsolatban egyrészt megjegyezte, hogy a jogosultak körét ki kell szélesíteni, hiszen ezt a támogatást megérdemlik például a patikusok, a gyógytornászok is. Másrészt azt követelik a kormánytól, hogy valóban 500 ezer forintot kapjanak az egészségügyi dolgozók, ne csak a beígért összeg nettó értékét.

Amúgy közölte, hogy a kormánynak előre kellene hoznia, és azonnal bevezetnie az őszre tervezett egészségügyi béremelést, ősz végére pedig a következő évekre tervezett 32 százalékos emelést vezessék be.

"Ezzel lehetne segíteni az egészségügyi dolgozókat"

- tette hozzá. 

A Jobbik lelke 

Ahogy arról beszámoltunk, a párt tegnap elfogadta az Elvi Nyilatkozatát, ezzel kapcsolatban a frakcióvezető-helyettes elmondta, a dokumentum világosan kijelöli, hogy mi a Jobbik, és mit akar. Túl vagyunk egy tisztújításon, egy kemény tavaszon, ami nem a politikáról, hanem egy válságkezelésről szólt, ezért fontos leszögezni, és az emberekkel megértetni, hogy mi a Jobbiknál az az érték, ami köré szervezi a politikáját - válaszolta érdeklődésünkre Lukács László György. 

"Én úgy tudnék fogalmazni, azzal, hogy Jakab Péter a mostani elvi nyilatkozatot bemutatta, és ami abban szerepel, az nem más, mint hogy Jakab Péter visszaadta a párt lelkét" - jelentette ki.