Egy bátor falu nagyot álmodik, és példával szolgál

Nem indult fényesen ez a történet - sóhajtott fel Kurdi Ferenc.

Mindannyian emlékezhetünk a 2014 őszén hazánkat sújtó trópusi viharokra, a Pest megyében, a Dunakanyartól keletre a Cserhát nyugati részén található Kosd is megszenvedte a hirtelen és nagy mennyiségben lezúduló csapadékot.

Jellemző, hogy a falu 19 utcájából 11 gyakorlatilag tönkrement.

De még így is szerencsésnek vallhatjuk magunkat - mesélte a polgármester. Ugyanis a tavalyi évet azzal töltötte Kosd közössége, hogy a település útjait, a víz elvezető árkokat felújítsák. A munkálatokban ugyanúgy részt vettek a közmunkások, mint ahogy helyi vállalkozók is. Ha ezt a munkát nem végeztük volna el korábban, senki nem tudja mekkora kárt okozott volna a vihar Kosdon - emlékeztetett Kurdi Ferenc arra, hogy bár az egész éves munkájuk vált semmivé, de lám még így is volt értelme az erőfeszítéseiknek.

A katasztrófavédelem szakembereivel közösen mérték fel a pusztítás mértékét; az említett utcákon kívül több száz méter hosszan elmozdult egy támfal is, ami viszont már potenciális veszélyforrásként is szolgált, de megsérültek a vízelvezetési rendszerek is a faluban.

Három vis maior kérelmet nyújtottunk be, ami az év elején elbírálásra a Belügyminisztériumhoz került - folytatta a falu első embere, majd hozzáfűzte: a képviselő-testületnek nem volt könnyű dolga a számokat látván, nem volt egyszerű beállítani az önerőt hozzá az idei szűkös költségvetési keretbe, de végül is összejött, ezt ezúton is köszönöm nekik.

A vis maior keret csak kárrendezésre használható, új utakat például nem lehet belőle építeni. A 11 utca helyreállítására 33 millió forintra pályáztunk, ebből 30 milliót ítéltek meg nekünk, a támfal megtámasztására 44 millió forintból, 40-hez jutottunk hozzá, míg 900 ezer jut a kifolyóidomok cseréjére - sorolta Kurdi Ferenc, majd hozzáfűzte, hogy az utakkal nyárig, a támfal megerősítésével legkésőbb késő őszig végezni akarnak.

Vajon ez mekkora összeg Kosd esetében? Erre mi is kíváncsiak voltunk, és rá is kérdeztünk. Kosd költségvetése évi 160 millió forint, tehát most ehhez sikerült 70 milliót hozzátenni.

Hogy érzékeljük ennek a mértékét: a Kosd által elnyert összeg a büdzsé 44 százalékát teszi ki, ha Budapestre viszonyítjuk ezt az arányt, az idei nagyságrendileg 324 milliárd forint mellé ezzel 142 milliárdhoz jutna a főváros, ez már is komoly hírértékkel bírna. Sőt, akár új metrót is építhetnének belőle - persze mínusz a korrupciós felár...

A pályázaton elnyert 70 millió forintból nálunk nem látványos beruházások valósulnak majd meg, ellenben a kosdiak életvitelét javító, a mindennapjaikat simogató felújításokat fogjuk elvégezni - hangsúlyozta Kosd első embere.

Mint ismert, a Pest megyei települések Európai Uniós forrásokhoz való hozzáférését nagyban gátolja, hogy a régióhoz tartozik Budapest is, s mivel az önerőt nehezen tudják kigazdálkodni, gyakorlatilag minden EU-s támogatástól elesnek.

Pedig, mint Kurdi Ferenc fogalmazott, egyszerű megoldással is kiküszöbölhető lenne, hogy a jövőben 70 millió forintos vis maiorra kelljen költeni. Például, ha a kistelepülések kanalas kotró gépekhez (kb. 14 millió forint) jutnának egy pályázati programon keresztül, és nem csupán a közmunkások kézi erejére kellene hagyatkozniuk, nem történne meg hasonló eset.

Végezetül, még egy fontos szempontra hívta fel a figyelmet.

Kosd esete ugyanis arra világított rá, hogy valóban nem muszáj fideszes városvezetés ahhoz, hogy egy önkormányzat sikerrel vegye az elé tornyosuló kihívásokat. Ez szerinte nemcsak azoknak fricska, akik azt állították, hogy a polgármester csak kormánypárti jelölt lehet, hanem azoknak is, akik ezzel a negatívkampánnyal éltek.

Mi pedig abban reménykedünk, hogy Kosd azt bizonyítja, hogy azért még létezik egy normális Magyarország is.