Egy hamis népvándorlás

A hazai történelemkönyvekben kötelező évszám 463, amikor állítólag egy nagy ogur vagy bolgár-török népvándorlás elsöpörte Attila utódainak államát.

A hazai történelemtudomány tényként kezeli azt, hogy 463-ban keletről egy új nép, az ogur, akiket bolgár-töröknek neveznek, megérkezett a Kaukázus előterébe és teljesen átalakította az etnikai viszonyokat. A legnagyobb meglepetésünkre, a kaukázusi- dagesztáni, azerbajdzsán – kutatók mit sem tudnak erről az eseményről. Ők azt állítják, hogy a hunok kaukázusi állama 705-ig fennállt és oda nem érkezett semmiféle új nép. Vajon kinek van igaza?

Azok a nyugat-európai kutatók, akik megalkották ezt az elméletet, a 10. századi bizánci lexikon avarokról szóló szócikkét vették alapul, amely leírja, hogy 463-ban az onogurok, szaragurok és a szabírok követséget menesztettek Bizáncba. Később megemlítik, hogy az avarok megtámadták a szabírokat. Utóbbi eseményre azonban 558 előtt nem kerülhetett sor, az avarok akkor tűnnek fel a térségben. A közép-ázsiai hunok birodalmát a 6. század közepén kezdik támadni keleten a türkök, a vezetőréteg elkezd nyugatra menekülni. Csakhogy ez nem az 5. században történik, hanem egy évszázaddal korábban. Akkor mi is történt 463-ban? A lexikon szerint akkor pusztán egy követég mehetett a császárvárosba, hogy megtárgyalja az együttműködés részleteit, ami nem hozott magával új népeket, legfeljebb az évente fizetendő adó mértékét növelhették.

A kaukázusi kutatók csak néhány, hunokkal kapcsolatos eseményt említenek meg, nem tudnak semmilyen új népről. A hunok az 5. század második felében többször áttörték a derbenti erőd kapuját, amelyet a támadások miatt csak Hun kapunak neveztek el. Kétséges, hogyan is jött volna be egy új nép keletről, mikor Közép-Ázsia területét a fehér hunok, a heftaliták uralták, akik nemhogy nem engedtek volna át idegeneket, hanem éppen akkor verték tönkre a térség egyik legerősebb hatalmát, a perzsát. Tegyük hozzá, hogy akkortájt még nem létezett türk állam, az csak egy évszázaddal később alakul meg az Altajban.

463-ban tehát nem igazolt az új nép megérkezése és a hunok eltűnése, ami azt jelenti, hogy nincs történeti gát a hunok és magyarok között! Éppen azokban az években írják le, hogy a Meotisz-ban hunnuguri népek éltek.