Minden, amit érdemes tudni az amerikai elnökválasztásról

Minden, amit érdemes tudni az amerikai elnökválasztásról

Csak elnököt választanak?

Nem.

  • szavaznak a 435 tagú képviselőházról
  • és a 100 fős szenátusból 35 helyről
  • 11 tagállamban és két tengerentúli területen kormányzóválasztás is lesz
  • több tagállamban helyi törvényhozási választást is tartanak
  • valamint 32 tagállamban összesen 124 témában lesz népszavazás

Az lesz az elnök, aki a legtöbb szavazatot kapja?

Nem feltétlenül. Elég csak a legutóbbi választásig visszamennünk ellenpéldára, Hillary Clinton több voksot szerzett, mint Donald Trump, mégis utóbbi lett az elnök.

Ez hogyan lehetséges?

Az Amerikai Egyesült Államok ötven államból és az egyik államhoz sem tartozó fővárosból áll. Az elnök személyéről az államok döntenek. Minden államnak adott mennyiségű szavazata van, őket hívjuk elektoroknak. Összesen 538 elektori szavazat van, az győz, aki legalább 270-et megszerez. A választók arról voksolnak, hogy az államuk elektorai melyik elnökjelöltet támogassák. Donald Trump fontos csatatérállamokat húzott be 2016-ban, ezért költözhetett ő a Fehér Házba.

Csatatérállamok?

Ezek azok a helyek, ahol nincs egyértelmű demokrata vagy republikánus többség. Billegőknek is hívják őket, amerre éppen dőlnek az adott elnökválasztáson, meghatározhatja, hogy ki lesz a végső győztes.

És ha döntetlen?

Ha egyik jelölt sem kap 270 szavazatot, akkor a képviselőház dönt az új elnökről, az alelnökről a szenátus. A győzelemhez a képviselők több mint felére van szükség.

Minden államnak ugyanannyi elektora van?

Nem. A népesebb államoknak több, konkrétan annyi, amennyi kongresszusi helyük: két szenátor és a lakosságszám alapján meghatározott képviselői szám. A legkisebb államok három elektori szavazattal rendelkeznek, a legnépesebb Kalifornia ötvenöttel:

Kötelező az elektoroknak úgy szavazniuk, ahogy az államuk döntött?

Az államok különböző törvényei határozzák meg: 33 erre kötelezi az elektorokat, viszont csak 14-nél minősítik semmisnek a voksot, ha szembe megy a választópolgárok döntésével. Hűtlen elektorok viszont ritkán és nagyon minimális számban fordulnak elő.

Számítanak a százalékok?

Nem igazán, két állam kivételével a győztes megkapja az összes elektort. Maine és Nebraska választási rendszere úgy van felépítve, hogy két elektori szavazatot kap az egész államban legtöbb voksot szerző jelölt, és egyet-egyet az egyes körzetekben nyerő jelölt.

Mikorra lesz az Egyesült Államoknak új elnöke?

December közepén a saját államuk fővárosában adják le hivatalosan szavazatukat az elektorok. Megszámolják, hitelesítik és elküldik őket Washingtonba, a szenátus elnökének, aki az Egyesült Államok alelnöke. Január 6-án hirdetik ki a hivatalos végeredményt és január 20-án iktatják be az új elnököt. Ha addig nincs új elnök, akkor az új alelnök látja el a teendőit, ha új alelnök sincs, akkor a képviselőház elnöke az ideiglenes elnök.

Ma tudni fogjuk, hogy ki nyerte a választást?

Csak akkor fogjuk tudni, ha valamelyik jelölt egyértelmű győzelmet arat. Szoros eredmény esetén a rekordszámú levélszavazat borítékolja a csúszást, ahogy a várható jogászkodás is. A 2000-es elnökválasztáson, ahol George W. Bush és Al Gore csaptak össze, decemberig várni kellett az eredményre. Floridában annyira szűk volt a különbség, hogy újraszámlálást rendeltek el. Kétszer is újraszámoltak, a harmadikat a Legfelsőbb Bíróság állította le, Bush 537 szavazattal győzött.

Elnököt választ az Egyesült Államok: Donald Trump vagy Joe Biden? - élő

Az elnökválasztáson a hivatalban lévő republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók. Emellett szövetségi képviselőket, szenátorokat, több tagállamban a helyi törvényhozás tagjait, kormányzót is választanak. Szintén több tagállamban népszavazást is tartanak.