Biden: még nem jelentjük be a végleges győzelmet, de megnyerjük a választást- élő

.
Kép: Alfahír

Az elnökválasztáson a hivatalban lévő republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók. Emellett szövetségi képviselőket, szenátorokat, több tagállamban a helyi törvényhozás tagjait, kormányzót is választanak. Szintén több tagállamban népszavazást is tartanak.

Teljes egészében megújítják a szövetségi törvényhozás, a washingtoni kongresszus alsóházát, a 435 tagú képviselőházat és a felsőház, a 100 fős szenátus egyharmadát. A szenátusban 35 helyről döntenek.

Az Egyesült Államok 11 tagállamában és két tengeren túli területén kormányzót is választanak, több tagállamban helyi törvényhozási választásokon is döntenek, és 32 tagállamban referendumot is tartanak összesen 124, az adott tagállamban fontosnak tartott témáról.

Élő közvetítésünk az amerikai elnökválasztásról.

Tovább nőtt Biden előnye Georgiában

Több mint 7200 szavazatra növelte előnyét az amerikai elnökválasztáson Georgia államban Joe Biden, a Demokrata Párt jelöltje.

A CNN hírtelevízió és az Edison Research közvélemény-kutató közlése szerint Biden a legfrissebb, közép-európai idő szerint reggel 9 órai adatok szerint 7248 szavazattal vezetett Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök előtt a Fehér Házért folytatott versenyfutásban a 16 elektort adó államban.

A végső győzelemhez 270 elektort kell összegyűjteni; az állás jelenleg 253-214 Biden javára.

Ugyanakkor a szoros verseny miatt megfigyelők valószínűnek tartják, hogy Georgia államban a voksok száz százalékának a feldolgozása után újra kell majd számolni a szavazatokat, és csak ezután lehet végeredményt hirdetni.

A másik négy államból, ahol még tart a szavazatszámlálás, amelynek az eredményétől az amerikai elnökválasztás kimenetele függ, három államban Biden vezet. A demokrata párti politikus előnye a 20 elektort adó Pennsylvaniában nem egészen 29 ezer, Nevadában (6 elektor) csaknem 23 ezer, Arizonában (11 elektor) pedig majdnem 30 ezer szavazat. Észak-Karolinában, ahol 15 elektori szavazat a tét, Trump vezet csaknem 80 ezer vokssal.

(MTI)

El kell különíteni a késve érkezett szavazatokat Pennsylvaniában

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyik bírája elrendelte, hogy Pennsylvania államban különítsék el a késve érkezett levélszavazatokat a többi vokstól.

A konzervatív Samuel Alito bíró elutasította azt a keresetet, amelyben a pennsylvaniai republikánusok azt kérték, hogy a késve érkezett szavazatokat egyáltalán ne vegyék figyelembe a voksok összesítésekor.

Elrendelte ugyanakkor, hogy a választás napján este nyolc óra után beérkezett voksokat különítsék el, és tegyék félre. A bíró nem döntött arról, hogy mi lesz ezekkel a szavazócédulákkal a későbbiekben.

Kathy Boockvar, a Pennsylvania államban a választási eljárásért is felelős - demokrata párti - tisztségviselő szerint olyan kevés (a CNN hírtelevízió szerint nagyjából négyezer) szavazatról van szó, hogy az érdemben aligha befolyásolja a végeredményt.

A szövetségi alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság abban az ügyben még nem döntött, hogy jogszerűnek ismeri-e el a pennsylvaniai bíróság szeptember elején született döntését, amely lehetővé tette, hogy a választás napján felbélyegzett, de csak péntekre beérkező levélszavazatokat érvényes voksnak tekinthessék.

A Republikánus Párt pénteken bejelentette, hogy pénzügyi alapot hozott létre, amelyből az elnökválasztás utáni jogi csatározásokat finanszíroznák. A párt három, neve elhallgatását kérő illetékese elmondta a Reuters hírügynökségnek, hogy legalább hatvanmillió dollár összegyűjtését tűzték ki célul. Donald Trump elnök kampánycsapata számos államban nyújtott be keresetet a választási eljárással kapcsolatban a keddi elnökválasztás után.

(MTI)

Biden: még nem jelentjük be a végleges győzelmet, de megnyerjük a választást

A járvány, a gazdaság, a klímaváltozás és a rendszerszerű rasszizmus kezelésére kapnak megbízatást - jelentette ki Joe Biden péntek éjjel a delaware-i Wilmingtonban mondott rövid beszédében.

A demokraták elnökjelöltje - aki az eddigi eredmények szerint várhatóan az Egyesült Államok 46. elnöke lesz - azt mondta: "még nem jelentjük be a végleges győzelmet", de a demokraták nyerik meg a választást. Felsorolta, hogy Pennsylvaniában, Arizonában és Nevadában győzelemre áll.

"Egyértelmű többséggel nyerjük meg ezt a választást"

- szögezte le, hozzáfűzve: arra számít, hogy háromszáz elektor támogatását fogja elnyerni. Hangsúlyozta azt is, hogy minden egyes szavazatot megszámolnak, egyben nyugalmat és türelmet kért a választóktól.

Biden kifejtette: nem vár a munkával, elnöksége első napján tervet terjeszt elő a koronavírus-járvány féken tartására. Mint fogalmazott: a járvány egyre aggasztóbb méreteket ölt, már több mint 240 ezer amerikai halt meg, és a gazdasági talpra állás is lassul. "Nincs több elvesztegetni való időnk a pártcsatározásokra" - jelentette ki.

A politikus azt mondta, "megpróbál hidat építeni az ország megosztottság fölött", és arra kérte az amerikaiakat, hogy "emelkedjenek felül a haragjukon" és fogjanak össze.

(MTI)

Az amerikai házelnök bízik Joe Biden erős mandátumában

Bízik abban, hogy Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek "erős mandátuma" lesz - jelentette ki sajtókonferenciáján Nancy Pelosi, a szövetségi képviselőház demokrata párti elnöke pénteken.

A házelnök úgy vélekedett, hogy Biden nyeri meg a kedden tartott elnökválasztást, és azért nyerte el a választók bizalmát, mert képes arra, hogy összefogja az embereket.

"Joe Biden mögött erős képviselőházi többség áll majd" - szögezte le Pelosi. A szövetségi törvényhozás alsóházában (a képviselőházban) az eddigi eredmények alapján a demokraták megőrizték többségüket, bár ez kisebb arányú, mint a választások előtti. A The Washington Post csütörtöki értesülései szerint egyébként emiatt a Demokrata Párton belül támadások érik Pelosit.

"Nem nyertünk meg minden képviselőházi csatát, de megnyertük a háborút"

- fogalmazott a házelnök. Hozzáfűzte, hogy véleménye szerint Joe Biden és a kongresszus demokrata párti politikusai a jövő esztendőben "nagy dolgokat visznek majd véghez".

A CNN televízió pénteki információi szerint Donald Trump a hozzá közel álló munkatársaival már közölte, hogy nem áll készen a választási vereség elismerésére.

(MTI nyomán)

Biden egyik kampányfőnöke arról beszélt, hogy a kormány képes kikísérni a birtokháborítókat a Fehér Házból

Andrew Batest, Biden csapatának egyik vezetőjét kérdezték arról, hogy Trump jó eséllyel nem ismeri el a vereségét. Bates szerint ők elmondták, hogy az amerikai emberek döntik el a választás kimenetelét, "És az Egyesült Államok kormánya tökéletesen képes arra, hogy a birtokháborítókat kikísérje a Fehér Házból".

Georgiában újra fogják számolni a szavazatokat

Brad Raffensperger, Georgia belügyminisztere arról beszélt, hogy a rendkívül szoros verseny miatt újraszámolják az államban leadott szavazatokat. Biden jelenleg 1579 szavazattal vezet, az eredmény vélhetően ilyen szoros marad, mert már csak négyezer voks összeszámlálása van hátra, plusz a külföldön szolgáló katonák körülbelül nyolcezres száma. Ez akkor lehet fontos, ha Trump visszaszerzi a vezetést Pennsylvaniában. Az újraszámlálás nem csak az elnök, hanem a szenátus miatt is érdekes, ott döntetlen-közeli végeredmény születhet a demokraták és republikánusok között, Georgiában könnyen lehet, hogy januárban új választás jön a két szenátori helyért, mert egyik jelölt sem éri el az 50 százalékot.

Miután újra átnézték Pennsylvaniában a postahivatalokat, találtak még 1700 szavazatot

Az ABC arról ír, hogy csütörtökön újra átnézték a pennsylvaniai postahivatalokat és találtak 1700 olyan szavazatot, amelyeket időben adtak fel, de nem küldték még át a szavazatszámláló központokba. Pennsylvaniában pár órája vette át a vezetést Biden.

Ki mondja meg Trumpnak, hogy tényleg elveszíti a választást?

Biden Georgiában és Pennsylvaniában is átvette a vezetést, ezzel lassan végleg lezárulnak Trump előtt a győzelemhez vezető utak. A CNN úgy tudja, hogy az elnök a szövetségeseinek az elmúlt napokban arról beszélt, nem fogja elismerni Biden győzelmét. Információik szerint Mark Meadows kabinetfőnök sem szembesítette Trumpot a valósággal, inkább táplálták benne azt, hogy csalás történik. Egyelőre nem tudják, hogy ki közölheti Trumppal, hogy hamarosan tényleg véget érhet az elnöksége, az esélyes jelöltek között említik lányát, Ivanka Trumpot és az ő férjét, Jared Kushnert.

Pennsylvaniában is Biden vette át a vezetést, elúsznak Trump esélyei

Georgia után Pennsylvaniában is fordított Biden, Trumpnak szinte sansztalan már visszajönni. A demokrata jelölt előnye 5550 szavazat körüli.

Biden fordított Georgiában, lassan elfogynak Trump esélyei

Közel ezer szavazattal már Biden áll az élen Georgiában, pedig sokáig Trump vezetett. Ha a demokrata jelölt behúzza Georgiát, csak egyetlen államra van szüksége, ehhez elég Nevada vagy Arizona, mindkettőnél ő van előnyben.

Trump: a legális szavazatokkal könnyen nyerek

Trump a sajtótájékoztatója után Twitteren erősített rá álláspontjára, mely szerint a jogszerű szavazatokkal könnyen nyeri az elnökválasztást, és nem hagyták, hogy a választási megfigyelők a munkájukat végezzék, ezért az abban az időszakban számlált szavazatokat illegálissá kell minősíteni. Trump szerint a Legfelsőbb Bíróságnak kellene döntenie. A Twitter a posztra rányomta, hogy potenciálisan félrevezető.

 

Trump olyan beszédet mondott, hogy több amerikai csatorna inkább elkapcsolt onnan

Az elnök szerda hajnal óta csak Twitteren kommunikált, de újra kamerák elé állt. A sajtótájékoztató lényegi mondandója az volt, hogy a törvényes szavazatok alapján ő már megnyerte a választást, és most csalással veszik el tőle a győzelmet. A beszédről az MSNBC, az ABC és a CBS is elkapcsolt inkább. Az MSNBC műsorvezetője úgy fogalmazott, hogy "Nos, hát megint abban a különös helyzetben vagyunk, hogy nem csupán megszakítjuk az Egyesült Államok elnökét, de kénytelenek vagyunk kijavítani tárgyi tévedéseit".