Zavargások törtek ki Philadelphiában, miután rendőrök agyonlőttek egy afroamerikai férfit

Zavargások törtek ki Philadelphiában, miután rendőrök agyonlőttek egy afroamerikai férfit

Zavargások törtek ki Philadelphiában kedden, miután rendőrök agyonlőttek egy késsel hadonászó afroamerikai férfit hétfő délután.

A philadelphiai rendőrség közlése szerint a 27 éves Walter Wallace nem tett eleget a rendőrök felszólításának, és nem dobta el a kezében lévő kést. A rendőrök ekkor lőtték agyon. A rendőri intézkedést a jelenlévő járókelők egyike a mobiltelefonján rögzítette, és így felkerült a közösségi médiumok platformjaira is.

Az agyonlőtt férfi apja a Philadelphia Inquirer című lapnak nyilatkozva elmondta: a fiát tíz lövés érhette.

"A rendőrök miért nem használtak előbb sokkolót?" - tette fel a kérdést. Kifejtette, hogy Walter Wallace mentális betegséggel küszködött, és rendszeresen szedett gyógyszert.

A rendőrség szóvivője közölte: a város nyugati kerületébe azzal a bejelentéssel hívták ki a rendőröket, hogy egy férfi fegyverrel fenyegetőzik.

A kiérkező rendőrök többször felszólították a késsel fenyegetőző Walter Wallace-t, és miután a rendőrök felé közeledett, rálőttek.

A közösségi médiában közzétett videón az látható, hogy két ember megpróbálja jobb belátásra bírni Wallace-t, de eredménytelenül. Egyikük, az áldozat anyja, a lövések után megdobálta a rendőröket.

Kedden tüntetők gyűltek össze a történtek közelében lévő parknál, és azt skandálták: "a fekete életek számítanak". A tüntetők rendőrautókat és kukákat gyújtottak fel, és kövekkel támadtak neki a kivonuló rendőröknek. Mintegy harminc rendőr megsebesült.

Jim Kenney, a város demokrata párti polgármestere bejelentette: a rendőrség vezetőjével együtt tanácskozást hív össze az incidens és következményei megvitatására.

A város rendőrfőnöke kedd délután bejelentette: a zavargásokkal összefüggésben 91 embert vettek őrizetbe, elsöprő többségüket rablásért és betörésért, míg 11 gyanúsítottat rendőrök elleni támadásokért tartóztattak le.

(MTI)