Hivatalos: Rishi Sunak az Egyesült Királyság új miniszterelnöke

Hivatalos: Rishi Sunak az Egyesült Királyság új miniszterelnöke

III. Károly király ma hivatalosan is megbízta őt a kormányalakítással.

Mától Rishi Sunak az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, miután a brit uralkodó, III. Károly király kedden hivatalosan megbízta őt a kormányalakítással. Az indiai származású Sunakot hétfőn választották a Konzervatív Párt elnökévé, a tory frakció nagy többségének támogatása mellett. 

A 42 esztendős Rishi Sunak az Egyesült Királyság 57., egyben 1812 óta a legfiatalabb miniszterelnöke.

Sunak hivatalos miniszterelnöki megbízatását megelőzően hivatalosan is távozott a brit miniszterelnöki tisztségből Liz Truss, akinek lemondását a király kedden a Buckingham-palota bejelentése szerint formálisan elfogadta.

Az MTI felidézte, a kormányzó Konzervatív Párt vezetői tisztségéről Truss múlt csütörtökön mondott le, miután szeptember végén előterjesztett adócsökkentési programja - amelynek finanszírozási hátterét a piaci szereplők nem látták biztosítottnak - hatalmas piaci felfordulást kavart, és ennek nyomán az alsóházi tory frakció jelentős része Truss ellen fordult.

Távozása a Konzervatív Párt éléről miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti. Truss ugyanakkor egészen addig a pillanatig ellátta a kormányfői teendőket, amíg III. Károly kedden formálisan is elfogadta lemondását.

Az ilyenkor szokásos protokollnak megfelelően Liz Truss az audiencián minden bizonnyal a Konzervatív Párt vezetői tisztségére előző nap megválasztott utódja, Rishi Sunak miniszterelnöki kinevezését javasolta az uralkodónak.

Truss - akit III. Károly király édesanyja, II. Erzsébet királynő szeptember 6-án, halála előtt mindössze két nappal nevezett ki miniszterelnökké - alig 45 napig állt a Konzervatív Párt élén, és a brit politikatörténetben ő töltötte a legrövidebb időt a miniszterelnöki poszton.

Sunak szerint mély gazdasági válsággal kell szembenézni

Mély gazdasági válsággal kénytelen szembenézni az Egyesült Királyság - jfogalmazott miniszterelnökként tett első hivatalos nyilatkozatában Rishi Sunak.

Az új brit kormányfő kijelentette azt is, hogy elődje, Liz Truss hibákat követett el. Sunak szerint nem az volt a baj, hogy Truss élénkíteni akarta a brit gazdaság növekedését, mivel ez "nemes cél", de eközben "történtek bizonyos hibák". Ezeket 

"nem rosszakarat okozta, de ettől függetlenül ezek hibák voltak" 

- fogalmazott a brit miniszterelnök.