Egyre kevesebben mennének szavazni vasárnap

Viszont úgy tűnik, a Fidesz elérte a célját.

A Publicus Intézet 1000 fős mintával dolgozó felméréséből kiderül: egy héttel ezelőtti kutatásukhoz képest 8 százalékponttal csökkent a kvótareferendumon való részvételi hajlandóság, így most a megkérdezettek 46 százaléka ígéri biztosra a részvételét.

A biztos szavazók körében a kvótát támogatók aránya 5 százalék, az érvénytelenül szavazóké 3.

Az eredmény nem kérdéses

Az összes megkérdezett körében mindössze 6 százaléknyian terveznek a kvóták mellett szavazni, és az összes megkérdezett közel kétharmada, 64 százaléka a kvóták ellen voksolna.

A Fidesz már a Vajna2-n sugallja: nem baj, ha érvénytelen lesz a népszavazás

Rogán szerint, bár a közeljövő szempontjából a népszavazáson feltett kérdésnél nincs fontosabb, nem baj, ha nem mennek el elegen szavazni:"A jelenlegi kormány számára ha hárommillió a nem szavazatok száma, az ugyanúgy kötelező, mint ha több. Három-három és félmillió ember véleménye többet jelent, mint 199 parlamenti képviselőé."Hozzátette: a jövőben akármilyen jogszabály, sőt még az alkotmány is módosítható lenne, de egy népszavazás eredményét nem lehet megváltoztatni.

A kvótapártiból érvénytelen szavazóvá lett választópolgárok 9 százalékot tesznek ki, az adatok alapján ők nem változtattak véleményükön.

A biztos szavazók körében már csak a megkérdezettek 5 százaléka kvótapárti, és 3 százalékra csökkent az érvénytelenül szavazni szándékozók aránya. A részvételüket biztosra ígérő, de szavazási irányában még bizonytalan 18 százaléknyi szavazó – ha egyáltalán elmegy – várhatóan nem fogja érdemben felborítani az arányokat, így a szavazók várhatóan 90 százalék feletti arányban fogják elutasítani a kvótát, írja közleményében a Publicus.

A Fidesz számára ez a lényeg

A csapból is folyó, pénzpazarló kampány hatására viszont növekedett a szavazói aktivitás, és érdemben csökkent a bizonytalanok aránya.

A Fidesz szavazóinak száma az elmúlt négy hónap nonstop kampánya alatt folyamatosan, így az utóbbi egy hónapban újabb 1 százalékponttal, 26 százalékra növekedett. A párt támogatóinak aktivitása ebben a hónapban is nőtt, ők vannak a legjobban bezsongva a népszavazásért.

Az MSZP támogatottsága 12 százalékon mozog, a Jobbik támogatóinak aránya 1 százalékponttal elmozdulva 11 százalékot mutat.

A Publicus szerint a nemzeti párt támogatói továbbra is a legkevésbé aktívak, csupán 56 százalékuk menne el szavazni.

A kétszínű kormány jól kitömte a migránstutujgató Soros-kitartottakat

Még 2015. szeptember 8-án tett közzé 58, részben Soros-támogatásból működő "civil szervezet" egy kormányhoz intézett felhívást, melyben arra kérik a kabinetet, hogy "humánusan kezelje a menekültválságot", és hangsúlyozzák:"A Röszkén kialakult helyzetet a nemzetközi és a hazai szakmai szervezetek bevonásával az államnak kell megoldania."

Futottak még

Az LMP a múlt hónapokhoz hasonlóan továbbra is 3 százalékon áll.

A DK támogatóinak száma 1 százalékpontot növekedve 4 százalék.

Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban elérte az 1 százalékot, és ez most először sikerült a Kétfarkú Kutya Pártnak is.

A PM és a MLP támogatóinak az aránya ebben a hónapban sem érte el az 1 százalékot. Mindezek következtében a bizonytalanok aránya e hónapban érdemben, 5 százalékponttal 41 százalékra csökkent.

Hoppá, bevallotta! Kósa szerint nem fontos, hogy érvényes legyen a kvótareferendum

A referendumon a perdöntő"nem önmagában az érvényesség (...), hanem az, hogy az igenek vagy a nemek vannak többségben",idézi az MTI Kósa Lajos szombati sajtótájékoztatóján elhangzottakat. A kormánypárti politikus szerint annak is lesz bel- és külpolitikai következménye, ha nem járul több mint 4 millió választópolgár az urnához.