Egyre kínosabb Kubatovnak a Fradi Security - egy hétvége, két botrány

Egy hétvége alatt két botrányos eset is történt, mely az FTC biztonsági cégéhez köthető.

Kubatov Gábor nem először kerül kellemetlen helyzetbe a Fradi Security miatt. Az FTC elnök előszeretettel hangoztatja, hogy klubjánál

rendnek kell lennie, családbarát miliőt kell teremteni.

Többek közt ezért vezette be a labdarúgó mérkőzéseken az ultrákat távol tartó vénaszkennert is, bár ezzel csak a hangulat lett gyér a stadionban, a trágár rigmusok továbbra is jellemzőek a Groupama Arénában. A Fradi-elnök szilveszteri beszédében többek közt azt is elmondta, hogy az utánpótláskorú gyermekeknek még a csúnya beszédet is tiltják, a lelátókra pedig minél több nőt, családot szeretnének kicsalni.

Az áhított imázsnak azonban nem tesz túl jót a Fradi Security, ami miatt az elnök már többször is magyarázkodni kényszerült. A biztonsági céget korábban Szabó "Szőke" Ferenc vezette, aki

éveket ült börtönben gyilkosság miatt.

Kubatov ezt többféleképpen is próbálta kimagyarázni, volt, mikor azt mondta, hogy a kemény szurkolóikkal szemben kemény biztonságiakra van szükség, volt, hogy azt állította, Szőke nem a Security vezetője, pusztán szurkolói koordinátor. Tavaly egy állítólagos anyagi vitát követően Szőke távozott a klubtól, helyét Fölgye Pál vette át. Nevével akkor volt tele a sajtó, mikor otthonában látogatta meg Szőkét, aki gumilövedékkel lőtt rá, elmondása szerint önvédelemből.

A lövöldözés híre nyilván nem tett jót Kubatov családbarát klub-álmainak, ám szerencséjére a biztonsági szolgálat körül azóta jobbára csend volt. Egészen az elmúlt hétvégéig, mikor is

egy nap alatt, két balhéba keveredtek bele a biztonságiak.

Az egyik nyomát a tévénézők is láthatták: az NB1 tavaszi nyitófordulójában a Békéscsaba-Ferencváros mérkőzésen az addig lelkesen szurkoló hazai B-közép egyszer csak elhagyta a stadiont, a szektor kiürülésének okán még a kommentátor is értetlenkedett élő adásban. A Nemzeti Sportnak aztán Haba László, a Békéscsaba Előre biztonsági szolgálatának vezetője elmondta:

a Fradi biztonsági emberei közül valaki átment a csabaiak szektorához és felszólította őket, hogy ne szidják Kubatov Gábort.

Ez persze nem tetszett a hazaiaknak, ezért konfliktus alakult ki, Haba László pedig úgy látta jobbnak, ha kiürítik a szektort.

"Való igaz, hogy a Ferencváros elnökét többször is szidalmazták a mérkőzés során a békéscsabaiak, akik között több, Békéscsabán élő Ferencváros-drukker is volt. Úgy gondolom azonban, hogy szólásszabadság van, a száját senkinek nem lehet befogni, ezért nem léptünk fel ezekkel a szurkolókkal szemben. Ha a Fradi biztonsági szolgálatának a tagja nem megy át a hazai szektorhoz, akkor nem alakul ki ez az egész konfliktus. Nem értem, mit keresett ott" – mondta Haba a sportnapilapnak. A Fradi természetesen nem reagált az esetre.

Komlóiakat vertek a kézimeccs után

A csabai eseményeket megelőzte azonban egy másik, súlyosabbnak tűnő botrány is. Pénteken a PLER a Komló csapatát fogadta a férfi kézilabda NB1-ben. A PLER KC 2011-ben egyesült a Fradival és bár 2013-ban szétváltak, a PLER meccseit továbbra is a Fradi Security biztosítja. A meccsen történtekről a komlói ultrák Facebook-oldalukon számoltak be.

"Félidőben már a fradi secu látván a szurkolást illetve a jó kedvet, megkezdődött a gyenge szurkálódás. Utána ment részükről a telefonálás a pajtiknak akik elég hamar megérkeztek. Vége a meccsnek, bent tartottak minket a szektorban míg mindenki kiment, aztán a vészkijárat felé tereltek minket ahol a pajtik voltak. Leköptek egy srácot és el is indult a buli, egy perces box, majd sietve távoztak a srácok, sajnos nem volt sok esélyünk..."

- írják.

Az alfahir.hu értesülései szerint a söröspohár az első félidőben repült be a pályára, ám ekkor korrekt intézkedés történt, azt követően nem történt a lelátón különösebb incidens. A szünetben többen a büfébe mentek, ám a biztonságiak a történtek miatt nem engedték meg, hogy a szurkolók sört vagy ásványvizet vigyenek a nézőtérre, amiből kisebb vita alakult ki. Ennek folyománya volt az, hogy a Fradi Security emberei a helyszínre hívták ismerőseiket, a komlói szurkolókat pedig a meccs végeztével nem a szokásos kijárathoz, hanem az odahívott, mellényt nem viselő

verőemberekhez irányították, akik rátámadtak mindenkire, így a nőkre is.

A támadást követően több komlói is megsérült, a nők sikítva menekültek, volt, akinek az álla is felrepedt az ütésektől.

A történtekkel kapcsolatban közleményt adott ki a Komló Sport Kft. is:

A Komló Sport Kft. elnöksége mélységesen elítéli a tegnapi mérkőzés félidejében és annak végén történteket! A sérülteknek, orvosi ellátásban részesülteknek jobbulást kívánunk! Példátlan hogy ártatlan szülőket, szurkoló hölgyeket, urakat a szakosztály képviselőit bántalmaztak magukat hazai csapat rendezőinek tartó emberek. A szövetség felé a szükséges lépéseket megtettük! Külön köszönet Péter Szabó Zoltán munkájáért aki saját testi épségét veszélyeztetve próbált segíteni és segítséget kérni, amit sajnos nem kapott meg.

Szigeti Szabolcs, a komlóiak ügyvezető igazgatója a bama.hu-nak elárulta, hogy a történteket a Magyar Kézilabda Szövetségnél is jelentették. Zárójelben jegyezzük meg, hogy

a szövetség elnöke Kocsis Máté, Kubatov Gábor szövetségese és az FTC alelnöke.

Közleményben reagált a PLER is, melyben azt írják, élesen elhatárolódnak minden nemű - verbális és fizikai - erőszaktól, mind a pályán, mind azon kívül. Megjegyzik azonban, hogy az ő meccseikre zömében családok és barátok járnak ki, ezért megkérik a hozzájuk érkező csapatok szurkolóit, hogy mutassanak olyan példát, amellyel saját gyermekeit, utánpótlását is megilletné, vagyis finoman bírálják a komlóiak szurkolását.

Sajnálattal értesültünk arról is, hogy a komlói szimpatizánsok a mérkőzés lefújását követően őket ért erőszakos incidensről számoltak be, melynek kivizsgálását természetesen azonnal, még a helyszínen megkezdtük

- tették hozzá. Érdeklődésünkre azonban a klubnál elmondták, egyelőre nem kezdték el kivizsgálni az ügyet, ám arra hamarosan sort kerítenek, a fejleményekről pedig tájékoztatják a közvéleményt.

A Ferencváros természetesen - szokásához híven - egyik esetre sem reagált.