Egyre több a menedékkérő Franciaországban

Pascal Brice igazgató elmondta: 33 167-en nyújtottak be kérelmet január eleje és május vége között, míg tavaly ugyanebben az időszakban csak 28 ezret. A szakember szerint "kezelhető növekedésről" van szó 2015 után, amikor is egész évben 23,6 százalékos volt a növekedés, s elsősorban az év végén érkezett nagyon sok új kérelem.

A tavalyi évről szóló összesítés szerint 2015-ben 80 075 menedékkérőt regisztráltak a francia hatóságok, a kérelmek 41 százalékát a Párizs környéki Ile-de-France régióban nyújtották be.

Tavaly a kérelmezők 31,5 százaléka kapott pozitív választ, ami három százalékos emelkedés az előző évhez képest, idén pedig eddig a kérelmek 36,2 százalékát hagyták jóvá.

Január óta is folytatódik a 2015-ben tapasztalt emelkedés, de annak szintje nem hasonlítható a németországi emelkedésekhez - hangsúlyozta a hivatal vezetője, aki szerint jóllehet erős nyomás alatt van a francia menekültügyi rendszer, "nincs menekültválság Franciaországban", ami nem számít az Európába érkezők célországának.

A világban tapasztalható konfliktusok miatt azonban teljesen megváltozott a menedékkérők állampolgársága. Jelenleg elsősorban szudániak és szíriaiak, valamint afgánok nyújtanak be kérelmet, míg korábban a kongóiak és a kínaiak álltak az élen. A múlt év végén több mint 200 ezer menekült él az országban, kétharmaduk férfi, átlagéletkoruk 33 év volt.

A Le Monde című napilap kommentárja szerint az állampolgársági arányváltás annak is köszönhető, hogy a menekültügyi hivatal munkatársai megkezdték közvetlenül Görögországból áttelepíteni menedékkérőket, így Franciaország nem várja meg, hogy az országot elérjék a migránsok, hanem inkább értük megy. Január óta mintegy ezer, elsősorban szíriai állampolgárt győztek meg arról Görögországban, hogy Franciaországban várja meg a kérelme elbírálását. Az ország a migránshullám első szakaszában érkezettek közül 30 ezer ember átvételére tett ígéretet 2017 végéig.