Egyre több ember ábrándul ki a politikából

Ezek szerint a teljes felnőtt népesség körében a Fidesz-KDNP 27%-os eredménnyel vezet. Második a Jobbik 14%-kal, a két jelentősebb baloldali formáció, az MSZP és a DK pedig 7, illetve 4%-on áll. Az elmúlt időszak fontos fejleménye a bizonytalanok számának növekedése, írja az Iránytű jelentése.

A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 46%-os támogatottságnak örvend, míg a Jobbikra voksolna a pártot választani tudók 25%-a. Az MSZP 13, a DK 7, az LMP 5%-on áll. Ez nem csak a biztosan szavazókat tartalmazza, hanem azokat is, akik „valószínűleg elmennének”, vagy „valószínűleg nem” voksolni; tehát a biztos szavazóknál bővebb halmazról van szó.

A választani tudó biztos szavazók körében a Fidesz 50%-on áll, a Jobbik 24%-on, az MSZP 10, a DK 8, az LMP 4%-os a mérésünk szerint. Egy konkrét választást tekintve tehát erősödtek a kormánypártok.

Az Iránytű Intézet felmérése október közepén készült. A feldolgozott adatok a megyei és fővárosi nem- és korösszetétel, a legmagasabb iskolai végzettség, valamint a településméret-kategóriák, a budapesti kerületek, illetve települések jogállása szerinti népességeloszlás alapján tükrözik a választókorú lakosság véleményét. A mobiltelefonszámok hívása október 12-től 21-ig zajlott, az adatfelvételt CATI-módszerrel végezték; a pártok felsorolása véletlenszerűen váltakozó sorrendben történt. A kutatás hibahatára a teljes népességre vonatkoztatott 50%-os adatra nézve (95%-os valószínűséggel) legfeljebb +/- 3,1%.

A részletes kutatási eredményeket ide kattintva olvashatják el.