A külügy annyi lélegeztetőgépet szerzett be, hogy a felesleget most megpróbálja eladni

A külügy annyi lélegeztetőgépet szerzett be, hogy a felesleget most megpróbálja eladni

Azt a feladatot kapták a külügyi tárcától a magyar külképviseletek, hogy próbáljanak meg eladni nyolcezer lélegeztetőgépet - értesült róla a hvg.hu.

A lap emlékezetet rá, hogy még tavasszal a külügyminisztérium 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt. Nagyon úgy fest, hogy az állam jóval többet vett a gépekből, mint amennyire szükség van, így most feladatba adták, hogy beszerzési áron próbáljanak meg továbbadni ennek a felén.

A cseheknek is lélegeztetőgépre van szükségük

Magyarország 150 lélegeztetőgépet küld Csehországnak - jelentette be Andrej Babiš cseh miniszterelnök pénteken a Twitteren. A lélegeztetőgépeket a cseh tűzoltók fogják átvenni, és egyelőre az állami tartalékalap raktáraiban helyezik el. Onnan szükség esetén a kórházakba szállítják. Maďarsko nám pomůže 150 plicními ventilátory.

A külügy megerősítette, hogy a "stratégiai készleteken felüli gépeket" valóban megpróbálják értékesíteni, arra viszont nem voltak hajlandóak válaszolni, hogy pontosan milyen típusú gépeket, mennyit és milyen áron szeretnének eladni.

121 milliárd forintnyi lélegeztető nem érkezett meg eddig

A 444.hu szúrta ki, hogy a KSH külkereskedelemről szóló beszámolója alapján szeptemberig nem importáltunk annyi lélegeztetőt, mint amennyit saját bejelentése szerint tavasszal vásárolt a Külügyminisztérium. Mint írják: a külügy márciusban és áprilisban vett 16 863 darab lélegeztetőt több mint 300 milliárd forintért. A túlvásárlást a kormány azzal indokolta, hogy a biztonság kedvéért rendeltek sokkal többet.

Kiemelték a kérdésekre adott válaszukban, hogy "több európai országban az orvosoknak kellett eldönteniük, kinek jut gép és kinek nem, ki élhet, és kinek kell meghalnia. Ezt a szörnyű helyzetet Magyarország mindenképpen el akarta kerülni, ezért lélegeztetőgépek beszerzése mellett döntött. A lélegeztetőgépekért elképesztő verseny folyt a nemzetközi piacon, ebben a versenyben kellett helytállnunk. Kijelenthető, hogy Magyarországon semmilyen körülmények között nem fordulhat elő az, hogy valakinek nem jut lélegeztetőgép.".