121 milliárd forintnyi lélegeztető nem érkezett meg eddig

121 milliárd forintnyi lélegeztető nem érkezett meg eddig

A 444.hu szúrta ki, hogy a KSH külkereskedelemről szóló beszámolója alapján szeptemberig nem importáltunk annyi lélegeztetőt, mint amennyit saját bejelentése szerint tavasszal vásárolt a Külügyminisztérium.

Mint írják: a külügy márciusban és áprilisban vett 16 863 darab lélegeztetőt több mint 300 milliárd forintért. A túlvásárlást a kormány azzal indokolta, hogy a biztonság kedvéért rendeltek sokkal többet. A szerződésekben szereplő dátumok alapján a 300 milliárd forintért vásárolt eszközöknek már régen meg kellett volna érkezniük Magyarországra.

Azonban a KSH adatai szerint idén szeptemberig

összesen csak 193,7 milliárd forintért importáltunk lélegeztetőgépeket. 

A lap emlékeztett, hogy a majdnem 17 ezer lélegeztetőgép között van ezer, amit a külügy egy magyar-izraeli cégtől vásárolt 10 milliárd forintért. Ezeket a cég váci üzemében szerelik össze, vagyis nem kellett importálni. Ugyanakkor van egy másik, nagyobb beszerzés is. Ezt nem a külügy, hanem az állami kórházellátó intézte. 2481 darab lélegeztetőt vettek 26,7 milliárdért, nem mellékesen fele annyi átlagáron, mint a külügy. Így ez összesen 316,7 milliárd. Legalább ennyinek szerepelnie kellene a KSH adatokban, de 121 milliárddal kevesebb van szeptemberig. 

A 444.hu már korábban is foglalkozott az esettel, de a külügyi államtitkár, Menczer Tamás csak Fake News-t emlegetett, mondván „a KSH a NAV vámstatisztikájából dolgozik, a vámolás folyamatosan zajlik”.

A lap kérdezte a NAV-ot és a külügyet is, de egyelőre nem reagáltak a 444 megkeresésére.