Elbukja a kormány a nemzeti parkok ellen vívott háborút?

Egyre több jel mutat arra, hogy az Orbán-kormány kihátrál a javaslat mögül.

A Törvényalkotási Bizottság fideszes többsége tovább rontott az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslaton, ugyanis egy elfogadott módosítás eredményeként az Őrségi és Fertő-Hanság Nemzeti Park világörökségi státusza is veszélybe került, amivel az igazgatóságok önállósága is megszűnhet.
 
A Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) elemzése szerint jogos a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület félelme: a törvénytervezet alkotmányellenes.
 
Az EMLA által az MTI-hez eljuttatott közleményből kiderül, hogy a tervezet az egészséges környezethez való alapvető alkotmányos jogot sérti, amikor rövidtávú birtokpolitikai érdekekre tekintettel rontja a természeti erőforrások fenntartható, ökologikus használatát. Megfosztva a természetvédelmi igazgatást a közvetlen beavatkozás lehetőségétől, a természeti értékek megőrzésével nem kellően összehangolt gazdálkodási tevékenységeket és természeti károk okozását mozdítja elő.

Április 14-én szavazz nemmel!

A greenprofit.hu portál idézi a három legjelentősebb magyar természetvédelmi szervezet vezetőjét, akik továbbra is a törvény visszavonását követelik.
 
A természetvédelmi igazgatást a tervezet megfosztja a közvetlen beavatkozás lehetőségétől, amely így oda vezet, hogy a természeti értékek megőrzésével nem kellően összehangolt gazdálkodási tevékenységek természeti károkat okoznak majd. Ez az egészséges környezethez való alkotmányos alapjognak a sérelmén túl értelmetlen és indokolatlan - mondta el Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója.
 
Ugyanakkor aláhúzta azt is, hogy mindez ellentétes a magyar Alkotmánybíróság által kimunkált és a nemzetközi jogban is jelentős elismerést kivívott visszalépés tilalmával, fenyegeti európai uniós és más nemzetközi jogi természetvédelmi kötelezettségeink teljesítését és etikátlan, felelőtlen döntés gyermekeink egészségével, jövőjével szemben.
 
Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója arra figyelmeztetett, hogy a jogászok szakértői vizsgálat során megállapították, hogy a törvénytervezet az egészséges környezethez való alapvető alkotmányos jogunkat sérti, amikor rövidtávú birtokpolitikai érdekekre tekintettel rontja a természeti erőforrások felelős, fenntartható, ökologikus használatát és szakszerű természetvédelmi kezelését, ezzel veszélyeztetve a jövő nemzedékek egészséghez való jogát.
 
Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke újra arra kérte az országgyűlési képviselőket, hogy nemmel szavazzanak a tervezetre, majd emlékeztetett: a módosító  egyik bekezdésének eltörlésével Törvényalkotó Bizottság az Őrségi és a Fertő-Hansági Nemzeti Park igazgatóságok önállóságát szünteti meg.

Mégis van remény?

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője egy pénteki sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva ugyanis már egy kissé árnyalta a képet.
 
Lehet, hogy lesz a kormánypárti frakcióból egy vagy két ellenszavazat, de a képviselőcsoport túlnyomó többsége indokoltnak tartja, hogy a föld kezelését egységesen bonyolítsa le a kormány, az ne legyen szétdarabolt, mert abból visszaélések származnak - jelentette ki a politikus. Ez annak tükrében érdekes, hogy a földtörvény módosításához a jelenlévő képviselők kétharmados támogatása szükséges, s ha ebből indulunk ki, legalábbis az ellenzéki pártok eddigi nyilatkozatát figyelembe véve, nem lesz meg a kívánt többség.
 
Erre utal a kormányközeli Heti Válasz legfrissebb számában megjelent összegzés is.
 
A lap feleleveníti, hogy az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának fideszes többsége (élükön Bencsik Jánossal), illetve a Kövér László házelnök által vezetett Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa is nyíltan szembe ment a földművelési tárca egységes földkezelési törekvéseivel.
 
Az újság értesülése szerint a kabinet megszondáztatja a parlamenti képviselőket, és ha hiányzik a szükséges támogatás, módosíthatják a tervezetet.
 
Menekülési útként foghatjuk fel azt a kiszivárogtatott információt is, amely értelmében a Földművelésügyi Minisztérium (FM) akkor sem esne kétségbe, ha a törvényjavaslat nemzeti parki földekre vonatkozó része végül megbukik. Ezt azzal magyarázzák, hogy az FM már azzal is elégedett lenne, ha azokat az erdőket, szántókat vagy épp használaton kívüli katonai területek, amelyek a különböző minisztériumok háttérintézményeihez kerültek, az NFA vagyonkezelésébe integrálnák.