Elégedetlenek az ukránok az új kormányukkal

Az ukránok nincsenek megelégedve az amerikai, grúz többes állampolgársággal rendelkező kormányukkal.

1. ábra Hajlandó lenne még anyagi áldozatokat hozni a reformok folytatása érdekében?

Az első ábrán a kérdésre válaszolók többsége (48,3%) nem hajlandó több anyagi áldozatot hozni a reformokért (mely reformok alatt az általános szociális költségek csökkentését, nagyfokú, főleg a földgáz szektort érintő privatizációt, a külföldi befektetőknek való erőltetett megfelelés is értünk, de ide sorolják a korrupció elleni küzdelmet, a bíróságok és az állami bürokrácia átalakítását stb). Mindössze 10,3% nyilatkozott úgy, hogy mindenképpen hajlandó támogatni a „Majdan”-i reform törekvéseket. 

2. ábra: Hogyan értékeli Ukrajna helyzetét a Majdan téri események után egy évvel?

A második ábra még kifejezőbb. Arra a kérdésre, hogy miképpen értékeli Ukrajna „euró-majdan” utáni helyzetét mindössze csak 17,9% válaszolt határozottan pozitívan. Ők úgy vélik. hogy minden gazdasági, katonai és rossz szociális helyzet mögött egyedül Putyin áll, s az új, külföldiekből verbuvált kormánytól azt várják, hogy Európába vezesse az országot. Kicsit kisebb arányt képviselnek azok, akik soha nem vártak semmi jót a Majdan téri eseményektől (10,1%), hozzájuk csatlakozott az a 32,6%-os réteg, akik viszont erős csalódottságuknak adtak hangot; ők azok, akik pozitív fejleményeket vártak, de helyette azt tapasztalják, hogy a korrupciót nem sikerült felszámolni, sem korlátozni, a valós reformok elmaradtak, a gazdasági helyzet pedig napról napra rosszabb. Ide tartoznak azok is, akik szerint a társadalomban meglévő feszültségek újabb fegyveres konfliktusforrások lehetnek. 
 
Ne feledjük, hogy Ukrajnában jelenleg információs háború zajlik, így elgondolhatunk azon, hogy ha ezek a hivatalos eredmények, akkor vajon milyen lehet a valóság?