A Jobbik, a Momentum, a Párbeszéd és az MSZP parlamenti eseti bizottsággal vizsgáltatnák a "rezsihazugságot"

A Jobbik, a Momentum, a Párbeszéd és az MSZP parlamenti eseti bizottsággal vizsgáltatnák a "rezsihazugságot"

De a négypárti sajtótájékoztató érdekessége, hogy a közös bizottság létrehozásáról szóló ellenzéki bejelentésből kimaradt a DK és az LMP.

Parlamenti eseti bizottsággal vizsgáltatná ki a fideszes "rezsihazugságot" és "rezsikáoszt" a Párbeszéd, a Momentum, az MSZP és a Jobbik - jelentették be a négy ellenzéki párt részéről hétfőn online sajtótájékoztatón.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy az elmúlt hónapokban a kormány adós maradt a válasszal arra, hogy miért sodródott az ország egy ennyire mély, más országokat kevésbé megrázó energia- és megélhetési válságba.

2010-ben a Fidesz még zöldenergia-forradalmat és az ország energiaigényének csökkentését javasolta a választási programjában;

ehhez képest egy "rezsihazugságot kaptunk", mert drágában adták az energiát, mint amennyibe az a piacokon került

- fogalmazott Tordai.

Gelencsér Ferenc, a Momentum frakcióvezetője azt mondta, hogy a Fidesz-KDNP becsapta az embereket, amikor "azt hazudta a kampány során", hogy az ország jó gazdasági állapotban van, és Magyarországon a rezsinek van egy fix ára. Az ellenzéki politikus szerint a kormánypártok már tavaly decemberben tudták, hogy a rezsicsökkentés intézményét nem lesznek képesek fenntartani a korábban ismert formában. Azért hazudtak, hogy megtartsák a hatalmukat - jelentette ki a párt elnöke.

Magyarországon nagyjából másfél millió, zömében idős, kisnyugdíjas ember szed gyógyszert. Nekik el kell elgondolkodniuk azon, hogy élelmiszer, gyógyszer vagy fűtés - mondta Gelencsér Ferenc. Szerinte az általuk szorgalmazott bizottságnak rá kell kérdeznie, hogyan lehet az, hogy az uniós országok közül Magyarország az egyik legkitettebb az orosz gázfüggőségnek.

Azt is vizsgálni kell, hogy a kormány miért gördít folyamatosan akadályokat a megújuló energiaforrások elterjedése elé, illetve miért szavazta meg a szankciókat, ha nem ért azokkal egyet

- tette hozzá.

Komjáthi Imre, az MSZP országgyűlési képviselője azt ígérte, hogy minden parlamenti és parlamenten kívüli eszközt igénybe fognak venni annak érdekében, hogy az emberek válaszokat kapjanak. Az emberek ugyanis választ várnak arra, hogy a rendszerhasználati díj hogy kerülhet többe, mint az elfogyasztott áram, vagy hogy a kabinet miért hagyja, hogy a kenyér ára egy év alatt 66 százalékkal emelkedjen - mondta.

A szocialista politikus hangsúlyozta,

a lakosság felteszi azt a kérdést is, hogy ha a paksi erőmű 12 forintért állítja elő az áramot, akkor a kormány azt miért 70 forintért adja, illetve miért volt szükség arra, hogy október 1-től 80 százalékkal emeljék a rendszerhasználati díjakat.

Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője leszögezte, meg kell vizsgálni, mi történt a gázárral az elmúlt időszakban, és a kormány milyen megállapodásokat kötött. Kérdéses, hogy mi az igazság az állítólagos olcsó orosz gázról, és azt milyen áron szerezte a kabinet. Lukács szerint a jelek arra mutatnak, hogy Magyarországon túl sokat, sőt a világpiaci árnál többet kell fizetni a gázért. Kiemelte:

Magyarország a legkitettebb a gázpiacon, lényegében Oroszország fogságában van, amelyet Oroszország nem átalkodik felhasználni a magyar emberekkel szemben.

A jobbikos politikus szerint a kormánynak önvizsgálatot kell tartania, és le kell tennie a voksát: Magyarország a Kelethez vagy Nyugat-Európához tartozik?

Ugyanakkor a négypárti sajtótájékoztató érdekessége, hogy a közös bizottság létrehozásáról szóló ellenzéki bejelentésből kimaradt a DK és az LMP.