Az ellenzék az Alkotmánybírósághoz fordul a közvagyon alapítványokba szervezése miatt

Az ellenzék az Alkotmánybírósághoz fordul a közvagyon alapítványokba szervezése miatt

Az ellenzéki szövetség tagjai szerdán az Alkotmánybírósághoz fordulnak, hogy az semmisítse meg a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényt, és vessen gátat az ország kifosztásának - írják közös sajtóközleményükben.

Modernkori padláslesöprés - Az orbáni közvagyon kiszervezés életben tarthatja a rendszert 2022 után?

Alig egy évvel a választások előtt a kormány megkezdte a közvagyon kimentését, amit többek között alapítványokba tolna át. Olybá tűnik, hogy a közpénz jelleg megszüntetésének kísérletével a Fidesz számításba vette Orbán Viktor 2022-es vereségét, vagy legalábbis a kétharmad elvesztését, így az ellenzékként felmerülő jövőképre gondolva most elsődleges feladatként a NER-gépezet későbbi olajozott működését igyekezhetnek biztosítani.

Emlékeztetnek rá, hogy Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP egy súlyos világjárvány és gazdasági válság idején, visszaélve a hatalmával, 1000 milliárdos közvagyont szervezett ki és helyezett politikai irányítás alá – beleértve szinte a teljes magyar felsőoktatást. Ezt oly módon tették, hogy úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítványokba helyezték ki a vagyonelemeket és a magyar egyetemeket, az alapítványok élére pedig fideszes pártkatonákat ültettek, szándékuk szerint visszahívhatatlanul. Ahogy fogalmaznak,

még arról is rendelkeztek, hogy ezek a kurátorok dönthessenek saját utódlásukról is. Ezzel meglopták a magyar embereket, meglopták a magyar nemzetet. Meggyőződésünk szerint ez nem csak végtelenül aljas tett volt, de sérti az Alaptörvényt is

Szerintük színtiszta hazugság, hogy az egyetemek átszervezése a felsőoktatás színvonaláról szól, hiszen tény, hogy Európában a legnevesebb egyetemek állami fenntartásban működnek. Ráadásul a kormány hazudott, amikor azt ígérte, hogy az egyetemek 1500 milliárd forintos fejlesztési forráshoz jutnak, hiszen még az elérhető EU-s forrásokról is lemondtak Orbánék, csak azért, hogy az egyetemeket politikai irányítás alá vonhassák.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője elmondta, hogy a beadványhoz szükséges ötven képviselői aláírás összegyűjt, így a mai napon már postára is adta.

Szilágyi György, a Jobbik alelnöke szerint Magyarországon tizenegy éve "maffiakormány uralkodik" gazdasági érdekszövetségként. Hangsúlyozta: azt kérik az Ab-től, hogy segítsen az ellenzéknek megvédeni a megmaradt állami vagyont.