Elmeszelhetik a Quaestor pártállami múltból érkezett pénzmentőjét

Az Index úgy tudta, hogy a Pénzmentő hiába bukott meg 2014-ben az NGM alá tartozó közfelügyeleti hatóság ellenőrzésén, hiába kezdeményeztek ellene fegyelmi eljárást a kamaránál, azóta is zavartalanul működik.

Rocskaiék ugyanis kétszer is megtámadták a bíróságon a hatóság döntését, az ügy még azóta is tart.

A Quaestor Hrurira könyvvizsgálatát végző Rocskai János a cikk megjelenése után válaszolt az Index.hu kérdéseire, közölte, első fokon a bíróság már érvénytelenítette a hatóság 2014-es minősítését. Szerinte a Quaestor-ügyben pedig érdemes megvárni a rendkívüli vizsgálat eredményét, egyelőre sok a tisztázatlan szál, ellentmondás és feltevés.

A közelmúltban éppen az alfahir.hu tárta fel Rocskai János pártállami múltját, majd kapitalista karrierjét.

Múlt héten Matolcsy Györgyék álltak elő egy javaslatcsomaggal, amelyben az MNB hatáskörét növelnék részben az NGM és az alá tartozó közfelügyeleti hatóság, részben a kamara rovására: nagyobb beleszólást kérnének a könyvvizsgálók kinevezésébe, engedélyeik visszavonásába.

Az Index.hu szerint a könyvvizsgálói kamara – melynek mintegy mellesleg vezetőségi tagja Rocskai - azonban nem lelkes az ötletért, és úgy tűnik, Varga Mihályék sem igazán. Alapjaiban nem szívesen bolygatnák meg azt a rendszert, amelyet nemzetközi sztenderdek alapján - még egyébként éppen Matolcsy minisztersége idejében - alakítottak ki, és amely szerint a könyvvizsgálók felügyelete a nemzetgazdasági tárca alá tartozik. Szigorítani viszont azért ők is szeretnék. Mivel a Quaestor könyvvizsgálójaként a Pénzmentőnek az volt a dolga, hogy megállapítsa, a "cég beszámolója megfelel-e a jogszabályoknak, megbízható és valós képet ad-e a társaság helyzetéről", felelőssége mindenképpen felvetődik. Azt azonban, hogy tényleg játszott-e szerepet a csalásokban, az NGM tárhatja fel.