Az Emmi állítja, semmit nem tudnak a lélegeztetőgépek eladásáról, így fellebbeznek

Az Emmi állítja, semmit nem tudnak a lélegeztetőgépek eladásáról, így fellebbeznek

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fellebbez a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete ellen, mert állításuk szerint a lélegeztetőgépek eladásáról semmilyen adat nem áll rendelkezésükre, mivel azokat nem ők értékesítették - írja a Telex.

A lap azt írja,

az EMMI szerint a Transparency International által kért formában és bontásban nem rendelkeznek lélegeztetőgépekre vonatkozó adatokkal, és nem is kötelességük az adatigénylés teljesítése érdekében új adatbázist előállítani.

Az ügy előzménye, hogy pénteken a Transparency International Magyarország javára döntött első fokon a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyet a szervezet az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben indított.

A korrupciófigyelő civil szervezet azt akarta megtudni, hány darab lélegeztetőgépet sikerült továbbértékesítenie az Emminek azt követően, hogy a magyar állam 300 milliárd forintért vásárolt több mint 17 ezer készüléket.

A Fővárosi Törvényszék értelmezése szerint a tárca bizonyosan rendelkezik az általunk kért adatokkal, és azok kiadása nem jár új adatsor létrehozásával, így azokat át kell adnia, vagyis az elsőfokú ítélet alapján az Emmi nem titkolhatja az adatokat.

Ebben a cikkünkben egyébként bemutattuk, hogy az Orbán-kormány 2020. áprilisában 6258 kínai, köztük Shangrila 510 S gépet vásárolt, összesen 178 milliárd forintért. A tranzakció érdekessége, hogy egy gépért 21-szer többet fizetett, mint a brit kabinet.

21-szer többet fizettünk a használhatatlan lélegeztetőgépek darabjáért, mint a brit kormány

A DK átnézte a Brit Nemzeti Számvevőszék jelentését, amelyből kiderült, hogy a brit kormány 2020. márciusában 750 darab Shangrila 510S lélegeztetőgépet vásárolt, pont olyanokat, mint a magyar kormány. A különbség abban keresendő, hogy a szigetország körülbelül 1,3 millió forintos darabáron jutott a gépekhez és miután bebizonyosodott, hogy a lélegeztetőgépek intenzív osztályon fekvő betegek ellátására alkalmatlanok, a brit kormány lemondta a következő megrendelést és a már megvásárolt gépeket sem állította használatba.