Reform? Macron alkotmányozó gyűléssel módosítaná az uniós alapszerződéseket

Reform? Macron alkotmányozó gyűléssel módosítaná az uniós alapszerződéseket

Emmanuel Macron francia elnök azt javasolja, hogy a közösségi joggal összhangban az uniós intézmények konvent, alkotmányozó gyűlés keretében dolgozzanak ki változtatásokat annak érdekében, hogy módosítani lehessen az EU alapszerződésein. Elmondása szerint már a júniusi csúcson a tagállamok vezetői elé fogja terjeszteni az ezt előirányzó indítványát.

Macron mindezt a hétfőn véget ért, Európa jövőjéről szóló egyéves konferenciasorozat során fejtette ki Strasbourgban, melyről most egy összegző jelentést tettek közzé. 

Az eseménysorozatot kezdeményező Macron az EU miniszteri szintű tanácsának soros elnöki posztját betöltő Franciaország első számú vezetőjeként kapott meghívást a rendezvényre. Az EU reformjára vonatkozó végső jelentést hétfőn az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsa is átvette. 

A dokumentum 49 javaslatot tartalmaz az uniós intézmények számára megfogalmazott konkrét célokkal és a megvalósításukhoz szükséges 325 intézkedéssel kilenc témakörön belül. A javaslatok az éghajlatváltozás és a környezetvédelem, az egészségügy, a gazdaság, a társadalmi igazságosság és a foglalkoztatás, az értékek és a jogok, a jogállamiság, a biztonság, a digitális átállás, a demokrácia, a migráció, az oktatás, a kultúra, az ifjúság és a sport témaköreire vonatkoznak. A Szabad Európa azt írja, egy részük azonban teljesíthetetlen vagy tagállami hatáskörbe tartozó elképzelés, sőt, egyes javaslatokkal kapcsolatban már készül uniós szabályozás, más részüket pedig a jelenlegi szerződéses körülmények között nem lehet megvalósítani. Utóbbiak érdekében javasolták alkotmányozó gyűlés összehívását.

Az EP megszüntetné a lehetőségét annak, hogy egy-egy tagállam megvétózzon uniós külpolitikai döntéseket

A jelenlegi nemzetközi kihívások hatékony kezelése érdekében az Európai Uniónak egységesen kell fellépnie, ami azt jelenti, hogy a külpolitikai döntéseket nem egyhangúan kell meghozni, hanem minősített többséggel - jelentette ki az Európai Parlament...

Ugyanakkor a vétó intézményétől is megszabadulnának, mindez azonban a lap szerint nem lesz egyszerű folyamat, hiszen a tagállamok hozzájárulása kell már ahhoz is, hogy az alkotmányozó folyamat elinduljon. Hétfőn 13 ország kormánya (Dánia, Észtország, Finnország, Lettország, Litvánia, Szlovénia, Svédország, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia és Málta) jelenleg nem támogatja az erre irányuló kísérleteket. Magyarország ugyan még nem csatlakozott ehhez a levélhez, a vétó eltörlését azonban a kormány nem támogatja.

Így a reformok esetleges sikere nyomán egy föderálisabb Európa felé mozdulna el a közösség, viszont Macron érvelése szerint az utóbbi években az EU túl lassan reagált és megosztott volt fontos ügyekben, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ez megváltozzon.