Népszava: nem enged az EMMI, fellebbezett a hétfői pedagógussztrájk miatt

Népszava: nem enged az EMMI, fellebbezett a hétfői pedagógussztrájk miatt

Fellebbezést nyújtott be a Fővárosi Ítélőtáblához az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), amelyben egyebek mellett azt kérték, hogy a bíróság helyezze hatályon kívül az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék múlt pénteki döntését, amely jogszerűnek mondta ki a hétfői, kétórás figyelmeztető pedagógussztrájk megtartását – derül ki a Népszava a birtokába került fellebbezési kérelem alapján.

A tankerületek elkezdték összeírni, hogy kik szervezték a hétfői tanársztrájkot

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Nagy Erzsébet az RTL Híradónak beszámol arról, hogy a pedagógusok március 16-tól határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek. Ezzel kapcsolatban szeretnének minél hamarabb tárgyalóasztalhoz ülni a kormánnyal, hogy egyeztessenek a még elégséges szolgáltatásokról.

A minisztérium szerint a munkabeszüntetés azért sem volt jogszerű, mert azt olyan időpontban tartották meg, amikor az első fokú ítélet még nem emelkedett jogerőre.

A fellebbezési kérelemben arra kérik a Fővárosi Ítélőtáblát, hogy

a szakszervezeteket „szíveskedjen” a jövőre nézve eltiltani attól, hogy jogerős bírósági határozat nélkül sztrájkolhassanak.

Bosszút állnak a sztrájkoló pedagógusokon - a tanárokat, diákokat, sőt a szülőket is büntetik

A Népszava értesülései szerint több iskolában már megkezdődött a hétfői kétórás figyelmeztető sztrájkban résztvevő pedagógusok szankcionálása. A Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) is érkeztek visszajelzések az enyhébb retorzióktól kezdve olyan tankerületi utasításig, amely az érdekvédők szerint egyértelműen jogellenes.

A lap cikke szerint a minisztérium egy egész oldalon keresztül magyarázza, szerintük miért voltak a hétfői sztrájknak pártpolitikai céljai. Egy szakszervezeti levélre hivatkoznak, amelyben kék szalag viselését ajánlották a sztrájkolóknak, ami az EMMI szerint „nem kétségesen egy politikai párt szimbóluma”. Itt valószínűleg az ellenzéki összefogásra és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltre utalnak – teszi hozzá a lap, emlékeztetve ugyanakkor, hogy a kék szalag már jóval Márki-Zay színre lépése előtt a szolidaritás jelképe volt a szakszervezeti mozgalmakban. Ráadásul a PSZ és a PDSZ még a sztrájk előtt módosította a javaslatot, pontosan az ehhez hasonló politikai vádaskodások miatt.