Erdogan pártja győzött, de koalícióra kényszerül

Az AKP kapta messze a legtöbb voksot, de ez sem lesz elég a parlamenti többséghez. 

A 10 százalékos küszöböt átlépve bejutott a parlamentbe a kurdbarát, radikálbalos Népi Demokratikus Párt (HDP) is, így az AKP csaknem 13 éve tartó kormányzása óta először  nem szerezheti meg az abszolút többséget. 
 
A tájékoztatás szerint az AKP 268 mandátumot szerezhet, vagyis nyolccal kevesebbet, mint amennyi az abszolút többséghez szükséges, így meghiúsulni látszik terve az elnöki rendszer bevezetéséről.
 
A HDP-nek a voksok  csaknem 11 százalékának begyűjtésével az első kurdbarát pártként sikerült bekerülnie az 550 fős törvényhozásba, ahol 75 helyet foglalhat el.
 
A második helyen a balközép kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) végzett a voksok 24,6 százalékával, ez az eredmény 125 képviselői helyre jogosítja fel, míg harmadikként a radikális jobboldali Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) futott be a szavazatok 17,1 százalékának megszerzésével, ami 85 mandátumot jelent számára.
 
A Daily Sabah kismértékben eltérő számokat közöl, de ezekből is ugyanaz a helyzet rajzolódik ki: Erdoganék győztek, ám egyedül nem tudnak kormány alakítani. Az angol nyelvű török hírportál adatai szerint így fog kinézni a parlament.
 
 
Elvileg, ha mindhárom  parlamentbe jutott ellenzéki párt összefogna, képesek lennének leváltani az AKP-t, erre nagyon csekély esély van. A nacionalista, olykor kifejezetten soviniszta jelszavakat hangoztató, a kurdellenes érzésekre is rájátszó MHP és a radikálbalos, kurdbarát HDP aligha lennének képesek közösen kormányozni. 
 
Az AKP egyik vezetője a Reutersnak azt nyilatkozta, pártja nem kíván koalícióra lépni egyetlen másik politikai erővel sem. 
Kisebbségi kormányzásra készülünk, de egy előre hozott választás is benne van a pakliban
 - nyilatkozta a neve elhallgatását kérő politikus.