Vizsgák helyett megajánlott jegyeket kérnek az érettségire és az államvizsgára

Vizsgák helyett megajánlott jegyeket kérnek az érettségire és az államvizsgára

A Jobbik képviselői határozati javaslatban kérik az oktatási kormányzatot, hogy biztosítsa az érettségiző diákok számára az úgynevezett jegymegajánlással megszerezhető eredmény lehetőségét – közölte az ellenzéki párt szerdán.

Ugyanezt javasolják az egyetemi záróvizsgáknál azon szakok esetében is, amelyeknél az államvizsgának nincs gyakorlati része. Ha az érintett diák a megajánlott érdemjegyet nem fogadja el, akkor tehetne vizsgát a rendkívüli intézkedéseknek megfelelően – áll a javaslatban.

A Jobbik javaslata mindkét esetben kitér a számítás módjára is: azok a középiskolás diákok, akik 2020 májusában és júniusában tesznek érettségi vizsgát, választásuk szerint a nekik kedvezőbb módon - jegymegajánlás keretében - az adott érettségi tantárgy valamennyi évvégi érdemjegyének átlagából számított érdemjegyet, vagy az utolsó tanulmányi év évvégi érdemjegyét fogadhassák el érettségi vizsgajegyként.

Azokon a felsőoktatási szakokon és szakirányokon, ahol olyan típusú elméleti képzés folyik, amelyeken a záróvizsga eredménye az összes képzéshez tartozó vizsgajegy kreditértekkel súlyozott eredményéből, valamint a szakdolgozat érdemjegyéből megajánlható, ezt fogadhassák el az érintett hallgatók a javaslat szerint.

A benyújtók, Dr. Brenner Koloman, Ander Balázs, Farkas Gergely és Csányi Tamás képviselők szerint a kérdés nemcsak a diákokat, hanem a felkészülést segítő iskolákat, tanárokat, szülőket is érinti, ezért komoly bizonytalanságot okoz minden szereplőben a kialakult helyzet.

„Elismerve azt, hogy a veszélyhelyzet miatt rendkívüli intézkedésekre van szükség arra nézve, hogy a legfontosabb a vizsgák lebonyolításában részt vevők egészségének megőrzése, az érettségiző és záróvizsgázó diákok számára pedig a biztonságos és megfelelő szintű környezet biztosítása, a határozati javaslatban foglalt intézkedések bevezetését javasoljuk.”